De Spaanse actrice heeft ook in Belgische films gespeeld, o.a. in Sur La terre Comme Au Ciel van Marion Hänsel.

De European Film Academy heeft het genoegen om de eervolle LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD te presenteren aan Carmen Maura voor haar uitzonderlijke carrière.

Bij de eerste European Film Awards (EFA) in 1988, ontving Carmen Maura de prijs voor Beste Actrice in Pedro Almodóvar’s MUJERES AL BORDE DE UN ATAQUE DE NERVIOS, waarvoor ze ook een Spaanse Goya award won. Verder werkte ze samen met Almodovar in LA LEY DEL DESEO (1987) en in VOLVER (2006) waarvoor ze in Cannes de Award voor Beste Actrice kreeg en een Goya voor Beste Actrice in ondersteunende rol.

Op de 3de European Film Awards in 1990 ontving Carmen Mauro wederom de EFA voor Beste Actrice, dit keer voor ¡AY, CARMELA! van Carlos Saura, waarvoor ze ook een Goya ontving.

Gedurende haar indrukwekkende carrière heeft Carmen Maura gewerkt met Fernando Trueba (SE INFIEL Y NO MIRES CON QUIEN, 1985), Mario Camus (SOMBRAS EN UNA BATALLA, 1993) en Agustí Villaronga (CARTA A EVA, 2012). Voor haar rol als Julia in Alex de la Iglesia’s LA COMUNIDAD (2000) ontving ze de Silver Seashell award in San Sebastian en een Goya.

Carmen Maura was ook zeer actief buiten de grenzen van haar geboorteland. Ze werkte met de Franse regisseurs André Techiné (ALICE & MARTIN, 1998), Etienne Chatiliez (LE BONHEUR EST DANS LE PRE, 1995), en Philippe Le Guay (LES FEMMES DU 6E ETAGE, 2010, waarvoor ze een César kreeg voor Beste Actrice in ondersteunende rol), met Francis Ford Coppola (TETRO, 2009) en met de Argentijnse regisseur Alejandro Agresti (VALENTÍN, 2002).

Er is ook een duidelijke band tussen Carmen Maura en België. Zo speelde ze mee in SUR LA TERRE COMME AU CIEL van Marion Hänsel (1992), ELLES van Luís Galvão Teles (1997), 25 DEGRÉS EN HIVER van Stéphane Vuillet (2004) en de coproductie FREE ZONE van Amos Gitaï (2005).

Carmen Maura is een Ridder in de Franse Orde van de Kunsten en Letteren en ze ontving zowel de Excellence Award van Locarno en de Donostia Lifetime Achievement Award in San Sebastian. Ze zal de eregast zijn tijdens de 31ste European Film Awards Ceremonie op 15 December in Seville, Spanje.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: