"De Congolese gitaarlegende Dizzy Mandjeku reikt de hand aan het Colombiaanse ensemble Alé Kumávoor muziek die continenten verbindt."

Bekijk hier de videoclip van het nummer 'Tengo Un Dolor'.

DIZZY MANDJEKU

In de Congolese rumba beweging wordt Dizzy Mandjeku (Congo, ‘46) beschouwd als een levende legende, vaak geciteerd als lid van ‘T.P.O.K. Jazz’, de groep rond Franco Luambo Makiadi, de legendarische aanvoerder van de nieuwe moderne rumba beweging in de jaren ‘70. Toen Dizzy Mandjeku werd gerekruteerd in 1985 benoemde Franco hem enkele maanden later tot artistiek leider van het orkest. Vier jaar later, toen Franco in Namen overleed tijdens een toernee, is de helft van het T.P.O.K Jazz orkest teruggekeerd naar Kinshasa. De andere helft, waaronder Dizzy Mandjeku bleef in Brussel en richtte de groep ‘Les Champions de Zaïre’ op ter ere van Franco. Later evolueerde deze groep in ‘Odemba Ok All Stars’, tot op heden nog steeds actief.

Ook in de periode voor Franco, in de jaren ‘60 en ‘70, was Dizzy al een sleutelfiguur in de de rumba en soukous scene. Hij speelde met grote namen zoals Les Grands Maquisards, Sam Mangwana, Africa All Stars, Afrisa International,... waarvoor hij componeerde en/of deel van uitmaakte. Hij opereerde vanuit Congo, Togo, Benin, later Parijs, en sinds het einde van de jaren ‘80 vanuit Brussel. En ook hier speelt hij mee op het hoogste niveau in de wereldmuziek, jazz en pop. Zijn bijdrage aan Zap Mama, Milow, Baloji en Stromae zijn enkele voorbeelden daarvan.

Voor Dizzy’s meest recente project vertrok hij naar Colombia met als doel de Afro-Colombiaanse en Congolese connectie te herbeleven. Na twee Colombiaanse tournees, met o.a. opnames met de oude Magín Diaz (+2017) en een deelname aan Viña del Mar in Chili - het equivalent van het Eurovisie songfestival in Zuid-Amerika - werden er in 2016 in Brussel opnames gemaakt met zes Colombiaanse en vijf Congolese muzikanten. Twee jaar later kwam het album ‘De Palenque à Matongé’ uit op Zephyrus Records, de Belgische platenmaatschappij die mee aan de wieg stond van dit transatlantisch project genaamd ‘Dizzy Mandjeku & Alé Kumá’.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over