Gisteren, vrijdag 23 augustus, heeft het nationaal selectiecomité Nuestras Madres van César Diaz uitgekozen om België te vertegenwoordigen op de Oscars in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’.

De jury, samengesteld uit zes Nederlandstalige en Franstalige filmprofessionals – Jan Temmerman (voorzitter, filmjournalist), Hilde de Laere (producente van FBO), Malin-Sarah Gozin (scenariste), Dan Cukier (voorzitter van UniversCiné), Christelle Mahy (producente) en Nicolas Gilson (programmator van Cinema Palace) – loofde niet alleen de cinematografische kwaliteiten van het langspeelfilmdebuut van de Belgisch-Guatemalteekse regisseur, maar ook de universaliteit van de thematiek en de maatschappelijke kwesties die de film met veel nederigheid en nauwkeurigheid weet aan te kaarten.

Nuestras Madres won eerder al de Caméra d’Or op het voorbije Festival van Cannes. De film werd al voor talrijke festivals genomineerd en is aan verschillende landen verkocht. De film is ook geselecteerd voor de LOOK!-competitie op het komende Filmfestival Oostende.

Het verhaal speelt zich af in Guatemala in 2018. Het land leeft op het ritme van het proces tegen de militairen die verantwoordelijk waren voor de burgeroorlog. Getuigenissen worden afgenomen bij talloze slachtoffers. Ernesto, een jonge antropoloog van de medisch-juridische dienst, heeft als taak om de doden te identificeren. Op een dag, terwijl hij naar het verhaal van een oude vrouw aan het luisteren is, gelooft Ernesto een spoor te vinden dat hem naar zijn vader kan leiden, een guerrillastrijder die verdween tijdens de oorlog. Ernesto luistert niet naar de raad van zijn moeder en stort zich halsoverkop in het dossier, op zoek naar waarheid en veerkracht.

NUESTRAS MADRES, is een film van César Diaz met in de hoofdrollen Armando Espitia, Emma Dib, Aurelia Caal, Julio Serrano Echeverría en Victor Moreira.

Nuestras Madres werd geproduceerd door Need Productions (BE), Perspective Films (FR) en Cine Conception (GUA), met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles (steun voor ontwikkeling en productie), Proximus, Eurimages, l’Aide aux Cinémas du Monde van het Centre National du Cinéma et de l’Image Ainmée en het Institut Français, Inver Tax Shelter, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, en SACEM.

Nuestras Madres zal dit najaar uitgebracht worden in België door Cinemien en in april 2020 in Frankrijk (Pyramide). Pyramide is ook de internationale sales agent van de film.

De 92steOscaruitreiking vindt plaats op 9 februari 2020 in het Dolby Theatre in Los Angeles.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: