Indien dit persbericht onleesbaar is, klik hier voor de online versie.

De eerste bloedstollende halve finale is achter de rug, waarbij heel wat indrukwekkende sprongen de revue zijn gepasseerd. Tanja, Kevin en Sean zijn alvast verzekerd van hun finaleplaats. Morgen, vrijdag 27 september 2013, doen Sonja Kimpen, Niels De Jonck, Michaël Pas, Ian Thomas, Cedric Dumont en Rik Verheye tijdens de tweede halve finale hun gooi naar 1 van de 3 overige finaleplekken door op hun beurt een nog spectaculairdere sprong neer te zetten. Eén ding staat vast: Sonja zal haar mannetje moeten staan tussen al dat mannelijk springgeweld.

Voor deze tweede halve finale hebben de coaches opnieuw de moeilijkheidsgraad van de sprongen een stuk hoger gelegd, zelfs nog hoger dan de halve finale van vorige week. Na intensieve trainingen pompt dan ook de adrenaline door het lichaam van de 6 bekende springers en staan de zenuwen hooggespannen.

Nog maar net bekomen van zijn spectaculaire sprong tijdens de voorrondes, krijgt Cedric deze keer een nog grotere uitdaging voor z’n kiezen: een dubbele achterwaartse salto. Hij start vol goede moed met de training, maar het blijkt moeilijker dan verwacht. Tijdens de trainingen valt Cedric plots verkeerd van het 5 meter platform en moet hij een paar dagen rusten. Cedric is vastberaden en wil niet opgeven en hoopt dan ook dat hij met de laatste trainingen voldoende klaargestoomd zal zijn om een mooie sprong te tonen.

Na zijn elegant uitgevoerde handstand tijdens de voorronde krijgt Michaël voor de halve finale een anderhalve salto voorgeschoteld. Hij moet meteen een platform hoger gaan en mag kennis maken met de 7,5 meter. Michael gaat een gevecht met zichzelf aan om zijn sprong van op deze hoogte te kunnen doen. Wanneer hij het goed doet, heeft coach Tanya een verrassing voor hem.

Spring-in-'t-veld Rik krijgt zijn nieuwe sprong te zien tijdens de trainingen en voelt meteen nattigheid. Hij zal immers een handstandsalto van op de 7,5 meter moeten instuderen. Zonder de handstand heeft Rik dus geen sprong en dat maakt het hem moeilijk, want hij zakt voortdurend door zijn armen. Collega-springer en ex-turner Michaël Pas snelt Rik ter hulp en geeft hem enkele tips. Om de juiste techniek aan te leren trekken ze samen naar de circusschool waar Rik geholpen wordt door een acrobaat.

Sonja’s zoon Niels blies tijdens de voorronde de jury omver met zijn aartsmoeilijke sprong. Coach Hassan vindt dat Niels een geboren duiker is, dus besluit hij om hem een nog moeilijkere duik te laten doen. Niels heeft het gevoel dat hij terug van nul moet starten en perfectionist zijnde, geraakt hij snel gefrustreerd. Hij heeft immers liever alles tot in de puntjes onder controle. Om zijn lichaamscontrole perfect te beheersen trekt hij samen met coach Tanya naar een indoor skydive center. Niels wil er alles aan doen om zijn plaats in de finale te verdienen. Zal het hem lukken om door te stoten? En hoe groot is de kans dat het duo moeder-zoon samen doorgaat?

Sonja is alvast vastberaden om haar mannetje te staan tussen al de mannelijke springers. Na haar straffe duik in de voorronde, willen de coaches haar uitdagen om haar lat hoger te leggen en ze laten haar tijdens deze halve finale een technisch moeilijke achterwaartse duik uitvoeren. Sonja vraagt zich af of de coaches niet een beetje gek zijn, want ze ziet haar dit niet meteen doen. Het achterwaarts springen vindt ze enorm akelig en ze zal hier dan ook een knop voor moeten omdraaien. Doelbewust als ze is, gaat ze over haar grenzen heen maar coach Steve vindt dat ze nog explosiviteit mankeert in haar sprong. Om hieraan te werken, neemt hij haar mee naar een basketbaltraining.

Ian maakte tijdens de voorrondes een indrukwekkende duik van de 10 meterplank. Hij voelt de impact van zijn prestatie meteen, want hij moet nog meer handtekeningen uitdelen dan anders. De coaches hebben voor de halve finale een spectaculaire achterwaartse salto voor hem in petto. De training verloopt deze keer moeizamer, want Ian blokkeert plots vanop de 10 meter hoogte. Coach Steve is streng en pusht Ian om verder te gaan. Tijdens de loodzware trainingen krijgt Ian bezoek van zijn vader, die benieuwd is of het hem gaat lukken.

Na hun solosprong zal de professionele jury opnieuw tijdens de liveshow voor 50% de sprong beoordelen. Jurylid Anna Bader toont zich opnieuw collegiaal met de springers en zal ook tijdens deze halve finale haar duikkunsten tonen. De kijker thuis heeft de andere 50% in handen, door hun favoriete stem uit te brengen. Stemmen op de sprong van je favoriete deelnemer kan door de voornaam te sms’en naar 6677 (€0,75/stem), alsook door online je gratis stem uit te brengen: via vtm.be of via de VTM App. Via beide manieren (sms en vtm.be/VTM App) is het slechts mogelijk om 1 keer te stemmen.

De twee gezichten die hierna de meeste stemmen behalen gaan sowieso door naar de grote finale. De twee bekende deelnemers met het minst aantal stemmen vallen onverbiddelijk af en zien de finale aan hun neus voorbijgaan. De twee overige deelnemers zullen hun sprong opnieuw doen in de ‘Splash-Off’. Het is de jury die hierna beslist welke deelnemer de allerlaatste finaleplek mag innemen. Op vrijdag 4 oktober 2013 is het zover: dan komen we in de grote finale te weten wie de discipline van het schoonspringen het best onder de knie heeft en zich dé winnaar van De Grote Sprong mag noemen.

De grote sprong op vrijdag 27 september om 20.40 uur bij vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over