De Britse rapper Dave is terug met een gloednieuwe single Clash, een samenwerking met mede-Londense rapper Stormzy. Het nummer is afkomstig van zijn langverwachte tweede album We're All Alone In This Together, dat op 23 juli verschijnt.

Clash is Dave zijn eerste officiële single sinds hij in 2020 de BRIT Award voor Beste Album won met zijn debuutplaat PSYCHODRAMA, dat ondertussen platina behaalde in thuisland UK. Het album werd onder meer door The Guardian omschreven als "the boldest and best British rap album in a generation". Hij gaf een van de meest iconische optredens ooit gezien tijdens de awardshow met het aangrijpende nummer Black.

Daarnaast won Dave voor diezelfde doorbraakplaat de felbegeerde Mercury Prize in 2019 waarbij hij grote lof kreeg van jurylid Annie Mac. Een dergelijke dubbelslag was al sinds 2007 niet meer voorgekomen - toen waren het The Arctic Monkeys die beide awards in de wacht sleepten.

We're All Alone In This Together wordt uitgebracht in de aanloop naar zijn grote uitverkochte headline show op Parklife op 11 september. De volledige tracklist is op dit moment nog even geheim, maar het eerste nummer Clash heeft alvast de goede toon gezet.

Luister hier naar Clash feat. Stormzy

De 23-jarige Dave groeide op in het Zuid-Londense Streatham en zag op jonge leeftijd zijn oudere broers afglijden, die beiden in de gevangenis belanden. Zijn alleenstaande moeder deed er om die reden alles aan om hem daarvan te weerhouden, met succes. Hij bleef op het rechte pad, leerde zichzelf pianospelen en kan met zijn verhalende manier van rappen terugblikken op de onzekere jaren die inmiddels achter hem liggen. Tegenwoordig is Dave een van de grootste Britse hiphopartiesten van dit moment en speelt hij headlineshows op o.a. Glastonbury, Lowlands en Parklife Festival.

In april doorbrak hij een periode van achttien maanden stilte met de release van twee losse singles: Titanium & Mercury. Naast een aantal korte teasers die via zijn Instagram Stories verschenen - vanuit de studio en achter zijn piano - waren deze tracks slechts een voorproefje voor wat de luisteraars op 23 juli te wachten staat.

De opzienbarende samenwerking met Stormzy zorgt ook op streamingplatforms voor de nodige reuring. Zo prijkt het duo op de cover van de populaire Spotify-playlist It's Lit en voeren ze de PENG. playlist van Digster aan.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over