Een ode aan een gedicht van Beat Poet Allen Ginsberg. Release van full album 'Unheimlich' op 29 sept 2023 via W.E.R.F. Records.

Met het nummer 'Daisy' brengt de Zwitserse pianist en componist Camille-Alban Spreng, samen met zijn Belgische powerensemble ODIL, een ode aan de wereld van'Pull my Daisy', een gedicht van beat poet Allen Ginsberg. 'Pull my Daisy' is een symbolische hymne van de Beat-generatie, mede geschreven door Allen Ginsberg, Jack Kerouac en Neal Cassady. Heel uitzonderlijk hebben de erfgenamen van Ginsberg hun goedkeuring gegeven om de tekst te laten matchen met de muziek van ODIL, een vrij uniek gegeven. 'Daisy' is het eerste vrijgegeven nummer van het nieuwe album van ODIL feat. Nina Kortekaas. Release van 'Unheimlich' op 29 september 2023 via W.E.R.F. Records. Album teaser te bekijken via deze link.

De van oorsprong Zwitserse pianist Camille-Alban Spreng, die al ruim tien jaar in Brussel vertoeft, is sinds 2010 actief in een uiteenlopende waaier aan bands en projecten binnen de jazz, geïmproviseerde (elektronische) muziek, art performance en theater. Hij is te zien op podia doorheen heel Europa en genoot een opleiding aan diverse conservatoria bij gerenommeerde spelers als Emil Spanyi (HEMU, Lausanne), Eric Legnini en Kris Defoort (CRB, KCB, Brussel).

Samen met zijn vaste band ODIL bracht hij al twee platen uit: ‘Something’ (QFTF Records - 2016) en ‘RESON’ (QFTQ Records – 2019), met medewerking van Leïla Martial, en Valentin Ceccaldi op dat laatste album. ODIL opereert vanuit Brussel maar is, met in de rangen een spilfiguur met Zwitserse roots, een Franse drummer en een Ierse saxofonist, een band met internationale allure. De stem van Nina Kortekaas is bovendien een absolute meerwaarde.

Een derde album, getiteld ’Unheimlich‘, komt uit op W.E.R.F. Records in het najaar van 2023. De nieuwe plaat ontsproot aan Camille-Albans voorliefde voor Allen Ginsberg en de beatnik movement. Gedichten van Ginsberg worden voorzien van muziek, met name ‘Pull My Daisy’ (destijds mee geschreven door Jack Kerouac en Neal Cassady) en ‘White Shroud’, met goedkeuring van de rechthebbenden/erfgenamen.

De teksten die Camille-Alban zelf schreef voor het album ademen dezelfde beatnik vibe. Het nieuwe werk is in die zin ook een hommage aan Allen Ginsberg. “Ik hou van zijn manier van schrijven: het is grappig, twisted, eigenzinnig én spiritueel”, aldus Camille-Alban. “Ik kon geen betere titel bedenken voor het nieuwe album. ‘Unheimlich’ laat zich niet vertalen. De zwarte kat in de hal van een creepy hotel in ‘The Matrix’, ik denk aan dat beeld, die sfeer."

De muziek van ODIL heeft een naratief karakter en qua vorm zijn de composities niet alledaags. Impro speelt een rol en de muziek kenmerkt zich onmiskenbaar door een hedendaagse jazzesthetiek maar in de kern zijn de composities ook songs, een uniek gegeven. ‘Unheimlich’ is een jazzalbum dat zich net zo goed laat beluisteren als een poprockalbum.

Persquotes:
"ODIL's music is not told: it is lived, experienced. It is this mixture of genres that makes the charm of this album while revealing a great collective mastery and a sense of humor." - Citizen Jazz
"Each piece tells a story, invites to a journey, pursues a thought." - Jazzocentre
"This is clearly an ensemble happily restless and at home in several different worlds (often at the same time). Hip isn't dead at all; in hands like this, it's alive and vibrant enough for today and tomorrow." - All about jazz

Live:

  • 21/9, AB, Brussel (W.E.R.F. labelnight)
  • 19/10, Le Brass, Vorst (album release show)
  • 20/10, Hnita Jazz Club, Rijkevorsel
  • 24/11, CC De Ververij, Ronse
  • 26/11, Bijloke, Gent
  • 3/12, KAAP, Oostende

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over