Dimitri Vanlommel

Tradities zijn er om gerespecteerd te worden. Daarom komt niet alleen Sinterklaas weer aan huis bij de Vlaamse kinderen, maar is ook de televisiereeks ‘Dag Sinterklaas’ opnieuw op televisie. In deze handige 'Sintyclopedie' gaan kinderen samen met Bart Peeters op zoek naar het 'hoe en waarom' van de Sint, zijn paard en Zwarte Piet.

De enige echte kindervriend
In 1948 deed Godfried Bomans zijn beklag over de teloorgang van het Sinterklaasfeest. Bijna een halve eeuw later dreigde de Sint door de Kerstman uit het zadel te worden gelicht. Gelukkig helpen Hugo Matthysen en Bart Peeters een vastgeroest misverstand uit de wereld : er is maar één heilige kindervriend en dat is de Sint.

Voor Hugo en Bart is Sinterklaas veel meer dan de zoethouten versie die je in het warenhuis tegemoet zwaait of de pure-pret-leverancier die de hedendaagse commercie er van maakt. Sinterklaas moest weer een magische geladenheid krijgen. Hugo Matthysen wilde een Sinterklaas om in te geloven. Uit de serie komt een Sinterklaas naar voren die enerzijds de klassieke waardigheid en onuitputtelijke kinderliefde van de Goede Man heeft, maar anderzijds ook trekjes kreeg die hem vertederend echt maken. Zo is de Sint bijvoorbeeld wat vergeetachtig. En Zwarte Piet is niet langer de boeman, maar veeleer een schalkse, speelse helper. Met de Sint deelt hij een groot hart voor de kinderen, maar toch kibbelen beiden ook af en toe, wat hen anno 2008 niet afstandelijk ver en verheven doet lijken, maar integendeel herkenbaar en dichtbij.

Sinterklaas voor beginners, in 20 delen
In totaal werden twee reeksen van ieder tien afleveringen gemaakt. In de vorig jaar vernieuwde intro’s is acteur Roger Bolders de oom van Bart Peeters en de opa van Anke en Jitse. Anke en Jitse zijn op bezoek bij opa. Opa vertelt hen alles over de avonturen van Bart bij de Sint. Anke en Jitse zijn heel nieuwsgierig en willen er alles over weten. Wie betaalt het speelgoed van de Sint? Geeft hij zomaar alles wat je vraagt of heeft hij een eigen voorkeur? Waarom is Zwarte Piet zwart? Kan de Sint verliefd worden? Of de antwoorden wáár zijn, weten we niet; het belangrijkste is dat ze juist zijn.

Dag Sinterklaas: elke weekdag (niet op woensdag) op Ketnet. Vanaf maandag 17
november om 8.30 uur en om 16.50 uur op Ketnet. Zaterdag om 8.25 uur (hh om 15.55
uur) en op zondag om 8.25 uur op Ketnet.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: