D R I F T W O O D is het eigenzinnige muziekproject rond stichter en bezieler Sam De Bock.

Samen met Patricia Vanneste (voormalig muzikante bij Balthazar, Hydrogen Sea) en Sam Pieter Janssens (And Then Came Fall) tekent deze veelbelovende band voor een unieke en eigengereide sound die raakpunten zoekt met zowel Massive Attack, Tricky, Lamb als Tom Waits. Niet de minste namen, maar deze band staat er dan ook plots als een donderslag bij heldere hemel, BAM! Het drietal, dat live met 9 mensen het podium overspoelt, pakt meteen uit met een full en debuut album: Only Fighters Left Behind

Een soms gitzwart onderzoek naar de gevolgen van verlies, angst, tekortkoming en eigen afschuw.

Vanneste, die geen verdere introductie behoeft, komt verrassend anders voor de dag. Ze verbaast met beheerste lead zanglijnen en gedurfde, soms tegendraadse strijkersarrangementen. Ze grijpt hier de kans ten volle voor een stap in haar eigen muzikale ontbolstering. Live te zien met basgitaar om de hals stapt ze met deze band naadloos een nieuw leven tegemoet.

Janssens stijgt als multi-instrumentalist boven zichzelf uit en heeft de onverschrokken metronoom van de band, De Bock, perfect weten te beteugelen. In hun eigen muzikale universum lijken beiden elkaar blindelings te vinden en als dat gebeurt worden duivels ontbonden en smeden de aardedonkere teksten plannen om de luisteraar niet snel los te laten.

Soms ‘into your face’ en ‘punchy’ dan weer dromerig en heel sferisch.

En of dit alles nog niet genoeg is speelt D R I F T W O O D hun eerste live shows in een door De Bock zelf ontworpen ‘live theatre’. Een plek, vormgegeven als een tijdelijke schouwburg, waar hun muziek in een hedendaags design kan gedijen (De Bock is architect in het dagelijkse leven). Of zoals hij het zelf omschrijft: ‘Even our music claims to be an architectural gesture because of its physicality and despite of its temporality.’

Red Line Love is de eerste single van hun full en debuut album. Deze song bevat meteen alle ingrediënten die de band op zijn eerste plaat typeert: vigoureus, beklijvend, meeslepend en koortsig. De song begint: ‘I took you by surprise as a rival in disguise’. En even nadien: ‘I drink your love like wine but your heart tastes like a threat’. De Bock bepaalt van meet af aan de toon, Vanneste zalft. En hoe! Het is verbazingwekkend hoe beiden met elkaar pulseren. En ze doen dat een volledig album door. De Bock beschrijft een groot verlies, schuld en de gevolgen van een hartverscheurende keuze. Vanneste begrijpt zijn struggle. Ze zingt als zijn heler en regeert haar kwartet om de demonen te verjagen. ‘You need to wash my soul’ meteen een knipoog naar Tricky maar ook een kreet van een ziel in nood. Intussen puncht Janssens zijn instrumentarium alsof hij zich verzet om als buitenstaander naar de situatie te kijken en alles soms noodgedwongen te moeten ondergaan. Hij laat zich gelden en documenteert hun jacht naar verlossing die zich vaak afspeelt tussen licht en donker. Een thema dat overigens prachtig aan bod komt in de bijhorende videoclip. Finaal weet dit drietal de puzzel perfect te leggen. Dan komt alles samen en wordt de drive van De Bock beantwoord.

Red Line Love komt uit op vrijdag 29 november.
De plaat wordt verwacht in februari 2020.

Live

  • 25/2/20 Try-out @ Driftwood Live Theatre
  • 29/2/20, release show @ Driftwood Live Theatre

Check de single HIER.
Bekijk de video HIER.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: