Muziek zorgt voor aanmaak van het gelukshormoon, brengt verbinding tussen mensen en stimuleert de creativiteit. We zijn dus allemaal gebaat bij een streepje muziek, wherever, whenever. DJ Amber Broos (20) ademt muziek in en uit: ook wanneer ze niet op het podium van Tomorrowland of Werchter staat, kan een portie goede beats haar bekoren: “Natuurlijk geeft een volle club of een uitzinnige festivalweide een kick, maar ook een car rave op m’n eentje kan mij een instant energie-boost geven”. Sinds kort maakt de Belgische Amber deel uit van de CUPRA-tribe. Sindsdien ontdekte ze haar splinternieuwe CUPRA Formentor e-HYBRID, inclusief de BEATS geluidsinstallatie uiteraard. Met onderstaande tips van Amber, die ze ook toelicht in een flitsende video, geniet je vanaf nu nóg intenser van haar single ‘Amok’ en andere elektronische muziek in de wagen. ​

Als artieste en producer reist Amber de wereld rond. Afgelopen week was ze nog te gast als DJ in Taiwan, Indonesië en Thailand. In België en buurlanden is Amber vaak onderweg met de wagen van podium naar club, van studio naar fotoshoot. Die momenten in de auto zijn voor haar een moment om even te ontspannen en energie te tanken voor zichzelf. En ook dat doet ze met muziek. Ambers grijze CUPRA Formentor e-HYBRID is voorzien van een BeatsAudio soundsystem met een hoogwaardige subwoofer van 310 watt en 10 luidsprekers, waardoor ze optimaal kan genieten van haar moment:

“Muziek luisteren is fijn, maar ik wil ze vooral kunnen voelen”, vertelt Amber. “Natuurlijk geeft een volle club en een uitzinnige festivalweide een kick, maar ook alleen in de wagen kan muziek mij een instant energie-boost geven. Een car rave op mijn eentje,” lacht ze spontaan. “Goed afgestelde bassen en een kwalitatief surround system zoals in mijn CUPRA laten muziek extra intens binnenkomen. Als je daarbij de frequentie van de tonen nog eens gaat finetunen, kan je bepaalde elementen in de muziek accentueren en klinkt een plaat grootser en rijker, zonder dat je de volumeknop helemaal tot het maximum hoeft te draaien.”

5 TIPS OM OPTIMAAL MUZIEK TE BELEVEN IN JE WAGEN

1. Bassen

Zorg dat de surround-optie van je muziekinstallatie aan staat en schuif de hoeveelheid bassen gerust een stukje naar boven, zodat de muziek voller gaat klinken.

2. Balans vooraan, maar overdrijf niet!

De balans- en faderfunctie worden gebruikt om de geluidsverdeling tussen linker en rechter of voorste en achterste luidsprekers aan te passen. Geen passagiers op de achterbank? Stel je muziekinstallatie dan zo in dat de muziek iets meer vooraan in de wagen getrokken wordt. Dit doe je door het bolletje meer naar boven te schuiven op de fader. Opgelet, overdrijf niet! Door de boxen ook achteraan gedeeltelijk ingeschakeld te houden, krijg je een ruimtelijker gevoel en komt de muziek voller binnen.

3. Equalizer: lage en hoge tonen naar de voorgrond, midden-frequenties naar de achtergrond

Met de equalizer kan je verschillende toonhoogtes meer of minder naar de voorgrond brengen. Muziek is vaak complex opgebouwd uit verschillende toonhoogtes. Als je de lage en hoge tonen iets meer laat uitkomen, gaat de muziek grootser klinken, rijker ook. Voor elektronische muziek stel je de equalizer zo in dat de buitenkanten hoog staan en de binnenkanten laag, als in een soort van omgekeerde gauss-curve. Door dit te doen, compenseer je de natuurlijke beperkingen van je eigen gehoor, die vaak enkel de middeltonen vatten. Je hoeft het volume minder hoog te zetten om toch dezelfde luisterervaring te hebben. Maak die curve niet te hoog op het spectrum om de versterker niet te overbelasten. Een dergelijke ‘oversturing’ van de versterker zou het geluid te veel vervormen.

4. Volume

Om helemaal op te gaan in de muziek, heb je uiteraard wat volume nodig. Het voordeel van een elektrische wagen is natuurlijk dat de muziek niet boven het geluid van de motor uit hoeft te komen. Zelfs met een matig volume, beleef je een unieke luistersensatie.

5. De juiste plaat

Optimaal genieten van muziek in je wagen, dat kan alleen met de juiste plaat of playlist. Check het Spotify profiel van Amber voor inspiratie, voel de energie en have fun! ​

Bekijk de tips van Amber Broos in een dynamische video, via de social media kanalen van @cuprabelgium. De tunes van Ambers eigen single ‘Amok’ krijg je er gratis bij. Amber draaide afgelopen zomer op tal van festivals in binnen- en buitenland. Wie haar graag ​ live aan het werk ziet dit najaar, is van harte welkom op haar eerste solo show in de Waagnatie in Antwerpen op 31 oktober. Tickets zijn verkrijgbaar via www.amberbroos.com. Er zijn al heel wat tickets verkocht, dus wees er snel bij! ​

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: