Sigma, Tiga, Admiral Freebee, Alice On The Roof en nog 16 nieuwe namen

Terwijl de ticketverkoop voor Crammerock 2016 volop loopt, maakt het festival in Stekene nog eens een volle buslading nieuwe namen bekend. 20 muzikale acts uit binnen- en buitenland, met Sigma, Admiral Freebee, Tiga, Alice On The Roof, The Magician en Woodie Smalls als grootste kleppers. Maar dat is nog lang niet alles, want er is nog plaats voor een paar grote namen op de affiche voor 2 en 3 september.

Crammerock had de afgelopen weken al 25 namen aangekondigd en vandaag lost het Stekense festival deze 20 nieuwe rock-, pop-, dance- en hiphop-namen: Sigma (dj-set), Admiral Freebee, Tiga, The Magician, Alice On The Roof, Ertebrekers, Woodie Smalls, Vive La Fête, Soldier’s Heart, Jay Prince, Billie, Shakka, Faces On TV, Satin Jackets, Skyve Soundsystem, Darrell Cole, Wwwater, Midas Hutch, Jill Shaw en Daniël Busser.

Dance

Het Britse drum ‘n bass-duo Sigma zette in het begin van de festivalzomer de wei van Werchter al eens op z’n kop met megahits als “Nobody To Love”, “Changing”, “Glitterball”, “Coming Home” en “Stay”. Op het einde van hun zomertoer door heel Europa houden ze nog eens halt in Stekene om de Crammerock-tent met een wervelende dj-set om te toveren in één grote danstent.

Dat zal ook het geval zijn als electro-legende Tiga zijn floorfillers uit z’n platenbak haalt. In het begin van de jaren 2000, in volle electro-tijd, werd deze sympathieke Canadees bekend met classics als “Sunglasses At Night”, “Hot in Here”, “You Gonna Want Me” en “Pleasure From The Bass”. In 2016 is hij terug van nooit weggeweest. Met "No Fantasy Required" heeft hij net een nieuwe plaat met krakend vers dansvloer-voer uit.

Uit eigen land zijn het The Magician en Skyve Soundsystem die het Crammerock-publiek aan het shaken zullen brengen. The Magician leerden we kennen als één van de twee kornuiten achter Aeroplane. Solo staat The Magician garant voor uber-dansbare producties en remixes, zoals zijn alombekende herwerking van “Happiness” van Sam Sparro, die het origineel naar de dansvloer tilde.

“Zet die plaat af!” Dat werd ooit geroepen toen The Magician Remix van “Happiness” gedraaid werd. De eer om de laatste platen te draaien op Crammerock is dit jaar weggelegd voor Skyve Soundsystem. De mixmaster van Studio Brussel zal dit jaar weer zijn crew meebrengen om Crammerock 2016 in schoonheid af te sluiten.

Pop en rock

Tussen de namen die Crammerock eerder al aankondigde zat al een flinke dosis rock, met o.a. Kaiser Chiefs, The Kooks en Black Box Revelation. Met Admiral Freebee doet het festival daar nu nog een flinke scheut gitaargeluid bij.

De meer poppy sounds op Crammerock zullen dit jaar uit alle kanten van het land komen. Vanuit Mons zal elfje Alice On The Roof naar Stekene komen, om het Waasland te betoveren met sprookjesachtige hitsingles als “Easy Come, Easy Go”, “Mystery Light” en “Lucky You”.

Uit het elfenbos komen nog een aantal andere nimfen naar Crammerock. Zo mag electro-blondie Billie na haar gesmaakte passage van vorig jaar op de Club Stage nog eens terugkomen. Zwoelgevooisde nimf Sylvie Kreusch en haar band Soldier’s Heart komen ook al voor de tweede naar Crammerock om het publiek mee te nemen met zwoele songs als “African Fire” en “Savage”.

Ook de producer van Soldier’s Heart, Jasper Maekelberg, komt met zijn band naar Crammerock: Faces On TV, de band die door de kranten werd uitgeroepen als "de revelatie van 2016", nadat ze in het najaar van 2015 al een eerste flinke hit te pakken hadden met hun betoverende single “Love / Dead”.

Om de afdeling betovering en elfen te besluiten, voegt Crammerock ook Jill Shaw toe aan de line-up van 2016. Deze schone surfergirl uit Gent is pas 21 festivalzomers jong, maar fladdert al jaren door de muziekwereld. Zo had ze al een radiohit met “Summer sucks” en onlangs toverde ze samen met John Roan van Arsenal “Dark Paradise”, een EP vol zomerse klanken

Funky

Flip Kowlier en zijn Ertebrekers zullen dit jaar de West-Vlaamse grooves van aan “De Zji” naar Stekene importeren. Hun single “Party Too Much” zullen velen na het Crammerock-weekend nog stilletjes naneuriën, want ook Els Pynoo en Danny Mommens van Vive La Fête tekenen dit jaar present voor één van de laatste feestjes van de festivalzomer.

In de afdeling dansbaar zit ook Wwwater. Dit is het elektronica-project van Charlotte Adigéry, achtergrondzangeres bij Arsenal en Baloji, én ook te horen op het ijzingwekkende "The Best Thing" en het zwoele "Hot December" van de geweldige Belgica-soundtrack.

Midas Hutch is dan weer het nieuwe project van de Nederlandse producer FS Green die de dans-sounds uit de 80’s recycleert, renoveert en reproduceert in plaatjes die spontaan de zon op de dansvloer laten schijnen. Satin Jackets kan dat laatste kunstje ook, met exotische electropop die op Spotify al miljoenen draaibeurten kreeg.

Hiphop

Crammerock wordt ook dit jaar weer een uitgebreid hiphopfeest. Dat was al duidelijk toen het festival eerder namen bekendmaakte. Nu komt daar nog een stevig shot raps ‘n rhymes bij, en die komen van heinde en verre. Rapper Woodie Smalls zal zich alvast niet ver moeten verplaatsen, vanuit zijn nabijgelegen hometown Sint-Niklaas, om van Crammerock een hiphopfeest te maken.

Dat Crammerock een hiphopfeest zal worden, zal ook te danken zijn aan de Londense bro’s die het Kanaal zullen oversteken: de veelbelovende Jay Prince en de muzikale duivel-doet-al Shakka. Van over dat andere water, de Schelde, kennen we Darrell Cole, die ook geboren is in Londen. Twee jaar geleden vertrok de rapper van Antwerpen naar Barcelona, waar hij werkte aan een nieuwe EP die hij op Crammerock zal komen voorstellen.

De laatste naam die we aan onze hiphop-line-up toevoegen, de 17-jarige Limburgse rapper Daniël Busser, heeft ook net een nieuwe EP uit. Single “Alles Af” werd al ruim 100.000 keer beluisterd op Spotify en zijn concertagenda is flink gevuld, nadat hij vorig jaar al op Pukkelpop stond.

Nog namen

Met deze 20 nieuwe namen zijn intussen 45 namen namen bekend van de Crammerock-affiche van dit jaar. Eerder maakten de organisatoren van het Stekense festival al deze 25 acts bekend, uit binnen- en buitenland:

Madness, Kaiser Chiefs, The Kooks, Katy B, Black Box Revelation, Kid Ink, Hooverphonic, Daan, De Jeugd van Tegenwoordig, Bent Van Looy, Crookers, SX, Compact Disk Dummies, Kungs, Noémie Wolfs, Chocolate Puma, Broederliefde, Lil Kleine, Sevn Alias, Cho, Pepe, ChildsPlay, Fleddy Melculy, Wanthanee en The Devilles.

Binnenkort zal de festivalorganisatie nog twee grote namen lossen: één voor vrijdag 2 september en één voor zaterdag 3 september.

Tickets

Tickets voor Crammerock zijn sinds twee weken te koop op de website van het festival: crammerock.be. Sinds vorige week zijn er ook tickets te koop in lokale voorverkooppunten, in het Waasland en Antwerpen. Een weekendticket kost 53 euro, een dagticket 33 euro en een campingticket 12 euro.

Wie er dit jaar zeker bij wil zijn, wacht best niet te lang met de aankoop van een ticket, want de afgelopen 5 jaar was Crammerock telkens volledig uitverkocht.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: