Compact Disk Dummies hebben zonet een nieuw nummer gelost, “Satellites”. Vergezeld van overstuurde 808-bassen en rollende livedrums, roept “Satellites”, hun nieuwste single na het succesvolle “Cry For Me”, het donkerste en dansbaarste van Belgische EBM op. “Satellites” wordt ook de titel van hun EP, die we in oktober 2019 mogen verwachten.

Lennert kreeg het idee voor het nummer door een deepfake-video waarop hij al
surfend stootte: “Ik zag een deepfake (het zeer geavanceerd vervalsen van gezichten met behulp van AI) van David Bowie die een nummer van Rick Astley zong, en schipperde dagenlang tussen opwinding en angst, alsof je het ontstaan van buskruit voor je ogen meemaakt. Met dat gevoel wilde ik aan de tekst voor “Satellites” beginnen. Want satellieten zijn voor mij het toonbeeld van dat soort technologie: iedereen gebruikt het om zijn smartphone te hanteren maar tegelijk staat niemand er bij stil dat die dingen boven onze kop zweven.”

Muzikaal kwam het nummer vrij spontaan tot stand: “Het was zeker geen nummer dat als single bedoeld was. Toen we aan het nummer begonnen te werken, waren we geïnspireerd door de 808’s van het nummer “Pray For Me” van The Weeknd en Kendrick Lamar. Toen we zo’n sound aan “Satellites” koppelden in ons hoofd, begon alles op zijn plaats te vallen.”

Een verrassende gastrol is weggelegd voor Tom Barman, die in het tweede deel van het nummer een korte parlando afsteekt, doordrongen van technologische paranoia en smartphone-jargon. Janus: “Lennert en ik hadden eigenlijk altijd maar één persoon op het oog om die korte parlando op het einde te doen. Tom heeft zoiets mysterieus en dreigend in zijn stem en dat was echt wat we zochten. En los daarvan is “In a Bar Under The Sea” van dEUS het eerste album dat Lennert ooit beluisterde en goed vond (lacht).”

Catch of the Day bij Studio Brussel

ennert en Janus gingen deze ochtend persoonlijk de nieuwe single 'Satellites' voorstellen bij Michelle Cuvelier op Studio Brussel. De single zal nog heel de dag te horen zijn als 'Catch of the Day' op Studio Brussel.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: