Het Europese publiek en het Europese parlement hebben COLLECTIVE van Alexander Nanau verkozen als winnaar van de eerste LUX Publieksprijs.

Na een Europese tour, met o.a. virtuele vertoningen en live Q & A's met de filmmakers, en de LUX Publieksweek (10 - 16 mei) waar de genomineerde films online vertoond werden, werden de stemmen van het Europese publiek en de leden van het Europees Parlement geteld. Tijdens een ceremonie op een plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg (Frankrijk), heeft de Voorzitter van het Europees parlement David-Maria Sassoli, deze prijs uitgereikt, in aanwezigheid van de MEP’s, de genodigde partners en de vertegenwoordigers van de genomineerde films waaronder Bartosz Bielenia, hoofdacteur uit CORPUS CHRISTI, Kasper Dissing, producent van DRUNK/ ANOTHER ROUND en Alexander Nanau, regisseur van COLLECTIVE.

Regisseur Alexander Nanau nam de prijs in ontvangst en bracht hulde aan de slachtoffers en families die in Roemenië nog steeds niet officieel zijn erkend. "We willen de corruptie bestrijden en we willen een vrije pers", zei hij.

De LUX Publieksprijs wordt voorgedragen door de European Film Academy en het Europees Parlement, in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over