De ‘International Coalition for Filmmakers at Risk, ICFR’ is een initiatief van de European Film Academy, samen met het International Documentary Film Festival Amsterdam en het International Film Festival Rotterdam. De coalitie voorziet in een gemeenschappelijke respons van de filmwereld op de vele risico’s die cineasten wereldwijd lopen.

Steeds meer filmmakers hebben moeite om hun stem te laten horen. De afgelopen jaren wordt een groeiend aantal filmmakers bedreigd, gearresteerd, opgesloten en zelfs vermoord in een poging hen het zwijgen op te leggen. In deze kritieke situaties kan de internationale filmgemeenschap een verschil maken door bevrijdingscampagnes op te zetten of door autoriteiten onder druk te zetten. Omdat de reactie van de filmgemeenschap tot vandaag sterk gefragmenteerd is, is een gecoördineerde actie dringend vereist.

In de marge van het Filmfestival van Venetië hebben "Join the International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR)" Marion Döring (directeur, Europese Filmacademie), Mike Downey (voorzitter, Europese Filmacademie), Vanja Kaludjercic (festivaldirecteur, International Film Festival Rotterdam), Orwa Nyrabia (artistiek directeur, International Documentary Film Festival Amsterdam) en Marjan van der Haar (directeur, International Film Festival Rotterdam) zich verenigd in het Spazio Incontri van het festival. Zij lichtten aan de genodigden van het festival - filmprofessionals en journalisten - de doelstellingen en activiteiten van het ICFR toe.

ICFR rekent het tot zijn missie om op solidaire wijze steun te verlenen aan cineasten in gevaar. Bij vervolging of bedreiging van de persoonlijke veiligheid van filmmakers, zal de coalitie de internationale filmgemeenschap mobiliseren om druk te zetten op het vrijwaren van de rechten van de bedreigde fimmakers.

De activiteiten omvatten:

  • Rechtsbijstand
  • Toegang tot systemen van hulpverlening
  • Monitoring en controle

De coalitie zal nauw samenwerken met een internationaal netwerk van strategische partners, zoals:

  • Internationale filmnetwerken
  • Gelieerde NGO's
  • Internationale mensenrechtennetwerken
  • Ambassadeurs

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: