De Studio Brussel-luisteraars hebben Clear Season, Equal Idiots en Wanthanee vanavond in de AB in Brussel uitgeroepen tot De Nieuwe Lichting van 2016. Na een lange zoektocht naar nieuw muzikaal talent van eigen bodem, waarvoor meer dan 800 jonge, beloftevolle bands zich inschreven, kregen de drie bands de meeste stemmen van de luisteraars.

Meer dan 800 opkomende Vlaamse bands schreven zich bijna een half jaar geleden in voor de De Nieuwe Lichting. Daaruit selecteerde Studio Brussel met de hulp van een professionele jury, bestaande uit Flip Kowlier, Isolde Lasoen, Jan Paternoster en Eppo Janssen, acht finalisten. Ten slotte mochten de luisteraars van Studio Brussel een week lang stemmen op hun favorieten.

Alle acht finalisten speelden vanavond live in de AB. Iets voor 22 uur maakte Studio Brussel bekend dat Clear Season, Equal Idiots en Wanthanee uiteindelijke de meeste stemmen van de luisteraars achter zich kregen en samen De Nieuwe Lichting van 2016 zijn.

Promotor van jong talent

“De Nieuwe Lichting is ons duwtje in de rug van jonge, aanstormende bands in Vlaanderen”, aldus Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen. “Er is ontzettend veel opkomend muzikaal rock- en poptalent in Vlaanderen waar we als radiozender een belangrijke promotor voor zijn. Een rol die ons op het lijf geschreven is. We stellen vandaag drie jonge topbands voor die je zeker in het oog moet blijven houden.”

"We stellen vandaag drie jonge topbands voor die je zeker in het oog moet blijven houden."
Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen

Hoe zou het nog zijn met De Nieuwe Lichting?

Sinds 2013 stelt Studio Brussel elk jaar een nieuwe lichting voor aan het brede publiek, drie jonge beloftevolle bands of muzikanten die alles in huis hebben om de toekomst van de Belgische muziek mee te bepalen. "De Nieuwe Lichting is ons keurmerk voor jong, aanstormend talent van eigen kweek", aldus Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen. "En wij geven hen het grote publiek dat ze verdienen."

In 2013 schoof Studio Brussel Tout va bien, Soldier's Heart, Rhinos Are People Too naar voor als De Nieuwe Lichting. Twee jaar geleden bestond De Nieuwe Lichting uit Brihang, Amongster en Folie Douce. Vorig jaar nog waren I Will, I Swear, Zinger en St. Grandson De Nieuwe Lichting. Wat heeft "De nieuwe lichting" voor hen betekend? Ontdek het hier.

Week van Eigen Kweek

Studio Brussel stelt zijn Nieuwe Lichting voor aan de vooravond van De Week van Eigen Kweek. Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 februari draait Studio Brussel enkel en alleen Belgische muziek en zijn er enkele opvallende programma's.

Zo kaapt Discobaar A Moeder elke dag van 12 tot 13 uur de radio met muziek van eigen kweek. En ook Jimmy De Wit en Jan Delvaux keren elke dag van 18 tot 19 uur terug naar Studio Brussel met Belpop Bonanza, een radioprogramma waarin het duo hun kijk op de Belgische popmuziek geeft.

Tijdens de Week van Eigen Kweek blikt Jeroen Delodder elke avond van 22 uur tot middernact terug op de geschiedenis van de Belgische elektronische muziek onder de noemer Sound Of Belgium.

Op vrijdag 12 februari sluit Studio Brussel De Week van Eigen Kweek af met De 100 van Eigen Kweek (10-18 uur).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: