Deze week is het reizende filmfestival Cinema Canvas te gast in Mechelen, in het nostalgische decor van Wagenoord. De voormalige Festraets-garage in de Maurits Sabbestraat is nu omgevormd is tot eetbar, co-werkplek en eventhal. Wie Filmhuis Mechelen kent, weet dat niet alleen de films maar ook de omkadering én de nababbel er altijd de moeite zijn, en dat er voor aangepaste hapjes, drankjes en muziek gezorgd wordt.

Voor Cinema Canvas wordt Wagenoord het decor voor drie straffe films: het sociale drama Le filsvan de gebroeders Dardenne (18 juli), de vrolijke Beatles-film A Hard Day’s Night (19 juli) en het donkere sprookje Pan’s Labyrinth (20 juli).

Ze werden respectievelijk gekozen door acteur Matteo Simoni, auteur, docent en regisseur Marc Didden, en scenariste en regisseuse Malin-Sarah Gozin.

De films zijn ook te zien op Canvas en worden zowel op locatie als op televisie voorafgegaan door een panelgesprek van gastheer Michaël Pas met de filmliefhebber die de film heeft gekozen en een filmexpert.

Woensdag 18 juli: Le Fils - de keuze van Matteo Simoni

Le Fils is een film uit 2002 van de gebroeders Dardenne. Centraal in de film staat Olivier (Olivier Gourmet), een leraar houtbewerking. De stugge man probeert een groepje pubers met veel toewijding het timmermansvak bij te brengen. Alles verandert wanneer Francis (Morgan Marinne) zich aanmeldt in het atelier: de nieuwe leerling, een jeugddelinquent die pas vrijgelaten is uit de gevangenis, maakt iets los in Olivier. Hij wil Francis geen krediet geven en gedraagt zich zeer vreemd: hij achtervolgt hem en dringt zelfs zijn slaapkamer binnen. Gourmet, de enerverende camera en een reeks veelzeggende details tillen de kijker naar een zinderende finale. Het Filmfestival van Cannes bekroonde Gourmet tot beste acteur.

Vóór de filmvoorstelling op locatie én op Canvas praat gastheer Michaël Pas met Matteo Simoni, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexpert Wouter Hessels.

Matteo Simoni is Vlaams acteur en stichtend lid van theatergezelschap FC Bergman. Simoni is vooral bekend dankzij zijn televisierollen in Safety First (als Smos) en Callboys (als Devon), maar ook door films zoals Marina (2013) en Patser (2018). In februari van dit jaar werd hij op het Filmfestival van Berlijn verkozen tot één van de tien meest beloftevolle acteurs aan het Europese filmfirmament.

Wouter Hessels is docent aan het RITCS in Brussel en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Donderdag 19 juli: A Hard Day’s Night - de keuze van Marc Didden

A Hard Day’s Night, een film van Richard Lester uit 1964, is een wervelende komedie rond The Beatles, in het midden van de Beatlemania. De film bestrijkt 36 volle uren waarin het viertal zich met management en McCartney’s opa per trein en auto naar een Londense televisiestudio begeven. Achtervolgd door gillende meisjes (echte fans) vermaken de vier zich met een niet aflatende reeks kwajongensgrappen. Uiteraard is de film ook tot de rand gevuld met hits.

Vóór de filmvoorstelling op locatie én op Canvas praat gastheer Michaël Pas met Marc Didden, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexpert Lisa Colpaert.

Marc Didden is rockjournalist, filmdocent, publicist, columnist maar uiteraard ook regisseur en scenarist. Hij regisseerde onder andere Brussels by Night (1983) en Mannen Maken Plannen(1993) en hij schreef series zoals De Smaak van De Keyser (2008) voor VRT.

Lisa Colpaert is onderzoeker en filmprogrammator. Ze werkt ze aan een doctoraat aan de University of the Arts London en is curator bij Cinea, een organisatie die cinefiele en filmhistorische events organiseert.

Vrijdag 20 juli: Pan’s Labyrinth - de keuze van Malin-Sarah Gozin

Spanje, 1944. Het elfjarige meisje Ofélia reist met haar hoogzwangere, ziekelijke moeder naar het noorden van het land. Daar maakt haar stiefvader, kapitein Vidal (Sergi López), jacht op een groep partizanen die zich tegen de dictatuur van Franco verzet. Ofélia probeert te ontsnappen uit de onaangename realiteit en trekt zich terug in een mythische droomwereld, bevolkt door elfen en andere vreemde wezens. Faun Pan geeft haar opdrachten die ze met veel doorzettingsvermogen uitvoert. In de echte wereld zetten de meid en de dokter van Vidal hun leven op het spel door als koerier en informant te fungeren voor de rebellen. Dit gruwelijk sprookje voor volwassenen uit 2006 werd geschreven en geregisseerd door Guillermo Del Toro (ondertussen vooral bekend van The Shape of Water), en won Oscars voor make-up, art direction en camerawerk.

Vóór de filmvoorstelling op locatie én op Canvas praat gastheer Michaël Pas met Malin-Sarah Gozin, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexpert Lisa Colpaert.

Malin-Sarah Gozin is scenarioschrijver en bedenker van het alom bejubelde Clan (2012), Connie & Clyde (2013) en Tabula Rasa (2017, samen met Jonas Govaerts).

Komt dat zien

Locatie: Wagenoord, Maurits Sabbestraat 123 in Mechelen (de voormalige Festraets-garage)
Vooraf reserveren hoeft niet. Tickets aan de kassa.
Deuren: 19.00 u / Start: 20.00 u.

Uitzending op Canvas: om 21.05 u.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: