De eerste Chic-plaat in 26 jaar tijd is een feit: It’s about time. Maar wie dacht dat ze naar Vorst kwamen om hun nieuwe muziek voor te stellen, had het grondig mis. Ze speelden daarentegen alle denkbare Chic-klassiekers en daar had niemand bezwaar tegen. Eerder dit jaar stonden Nile Rodgers en zijn band al in een uitverkochte AB en in Kursaal Oostende. Deze keer moesten ze het doen met een verkleinde zaal in Vorst Nationaal. Maar dit belette niemand om er een gigantisch feest van te maken, integendeel.

Hits, hits en nog eens hits

De avond inluiden deed Chic met het gekende Everybody Dance. De overvloed aan meezingers en de typische sound van funky riffs die uit Nile Rodgers gitaar vloeiden kenmerkten de show volledig. En dat hij daar trots op was, was van mijlenver waar te nemen aan zijn glunderende blik. Nummers als I Want Your Love, My Forbidden Lover en hun eerste wereldhit Le Freak kwamen ook aan bod. Niet enkel de grootste hits van de discogroep kregen een plekje, maar ook het werk van Mr. Rodgers himself palmde een groot deel van de setlist in. Hier werd nog maar eens duidelijk dat Nile niet alleen een groot componist, maar ook een groot producer is op vlak van discomuziek. Hij werkte voor verschillende nummers zoals Upside Down en I’m Coming Out samen met Diana Ross. Deze werden samen gegoten tot een medley met We Are Family en He’s The Greatest Dancer van Sister Sledge, waar hij eveneens aan meewerkte. Ook Madonna’s doorbraakalbum Like a Virgin, Notorious van Duran Duran, het fenomenale Spacer van Sheila en David Bowie’s Let’s Dance (hoogtepunt!) zijn stuk voor stuk hits die deel uitmaken van zijn uitgebreid repertoire. De grappige anekdote over een Australische journalist die dacht dat Chic een coverband was kregen we er gratis bij, want dat zijn ze allesbehalve.

Levenslust op en top

Hoewel de band al lang niet meer in zijn oorspronkelijke bezetting speelt, klonk alles zoals het moest zijn. Het mag gezegd worden: Kimberly Davis en Folami Ankoanda-Thompson zijn waardige opvolgsters van de zangeressen die Chic mee naar de top hielpen. Vooral Kimberly zette een indrukwekkende prestatie neer en was naast Nile zowat de ster van de avond. Beide zangeressen haalden de hoogste noten met een soulstem waar iedereen van droomt. De ingestudeerde danspassen stoorden niet en ze zorgden samen met de glinsterende pakjes zelfs voor een nóg beter totaalpakket. De hele avond hing er een goede sfeer en de negen muzikanten die op het podium stonden maakten muziek met hart en ziel, dat zag je. Vooral bij Nile is de goesting waarmee hij op het podium staat duidelijk zichtbaar. Een paar jaar geleden werd hij immers getroffen door kanker en dat laat sporen na op zijn levensstijl. Tijdens een pakkend moment vertelde hij dat hij ‘cancerfree’ is en nog meer wil touren en schrijven dan ooit tevoren. Hij is alleszins al goed bezig en hopelijk kan hij dit met zijn 66 jaar nog een tijdje zo houden.

Too cool for Chic

Chic staat voor ‘peace, love and good times’, aldus de fiere frontman en oprichter van de band. Na een uitgebreide versie van Good Times, waarbij ze een 50-tal fans mee op het podium lieten dansen, nam Chic afscheid van het publiek. Dat afscheid is voorlopig, want ze komen snel terug voor een volgende show in het voorjaar, liet Nile weten. Dit keer passen ze de playlist hopelijk wat aan, want wie hen deze zomer bezig zag, kreeg vanavond praktisch volledig dezelfde show te zien. Maar na een carrière van meer dan 40 jaar blijven ze verbazen met een onvermoeibare energie. Rodgers heeft tijdens het optreden wel een paar keer aangegeven dat het Belgische publiek ‘too cool for Chic’ was. Maar dat was al snel weer vergeten, want halverwege de show stonden zelfs de mensen op de tribune recht om hun danskunsten boven te halen.

Funky én feelgood

Het werd een funky feelgood show van begin tot einde, waarbij er uitbundig gedanst werd en Vorst zo bijna twee uur omgetoverd werd in een grote dancehall. Nile Rodgers gaf het publiek wat het verwachtte en meer moest dat niet zijn. Iedereen die er bij kon zijn heeft de zaal ongetwijfeld goed gezind verlaten, want daar zijn ze met hun funky deuntjes de beste in. “We came tonight to dance and party and to have a good time”, zei Rodgers aan het begin van de avond. Het werd dan ook vrijwel meteen duidelijk dat ze er een feestje van wouden maken en in hun opzet zijn ze duidelijk geslaagd. Alle zorgen zijn vergeten en we gaan met een gelukzalig gevoel naar buiten. ‘We had a good time’, merci Chic.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Chic & Nile Rodgers
Datum: 
9 december 2018
Locatie: 
Vorst Nationaal
Meer over