Een maand geleden kondigde Charlotte Jacobs haar tweede EP aan, ‘The Shape of Wandering’, met een eerste upbeat pop single getiteld ‘B’. Vandaag ontplooit zich het tweede luik door de release van het nummer ‘Other Half’ met een betoverende video.

‘Other Half’ is een song waar Charlotte’s achtergrond in de jazz naar boven drijft. Ze navigeert tussen acrobatische melodieën en jazz progressies met een zalvende stem die soelaas brengt in barre tijden van sociale en lichamelijke afstand. Zwevend boven akoestische percussieve accenten, bezingt Charlotte het verhaal van een tweede helft. Een tweede helft in jezelf, een tweede helft als wederhelft.

Dit beeld wordt meegenomen in de video die overigens is geregisseerd en gefilmd door Charlotte zelf. Verschillende kanten van aanraking en non verbale communicatie worden er blootgelegd en in beeld gebracht door in te zoomen op twee dansende, bewegende, gebarende, communiceerde handen, twee ledematen die de uiting zijn van ons emotionele wezen. Charlotte gebruikt vaker hedendaagse dans als visuele vertaler van haar nummers, zoals bij haar vorige EP ‘Fishtale’ (2019).

‘De video werd net voor de lockdown in NYC gefilmd op een appartement van een vriend in Brooklyn.’ vertelt Charlotte Jacobs ‘Ik wou handen gebruiken als twee entiteiten, twee persoonlijkheden, twee creatures die een eigen leven leiden. Ik wou een diepere dimensie geven aan aanraking. En daar letterlijk op inzoomen. Niet wetende dat dit zeer gelimiteerd zou worden in 2020. Het heeft dus niets te maken met de huidige crisis, maar er is zeker een link die onbewust ontstaan is. We hebben dit op een namiddag ergens in Februari 2020 gefilmd.

Holly, waarvan we de handen zien, is een fantastische danser uit de Brooklyn Downtown Contemporary Dance Scene die ik leerde kennen na een show van mij in Brooklyn’ De video werd afgewerkt door video artiste Željka Blakšić, een naam die we al eerder tegenkwamen, zij maakte de prachtige video voor Charlotte’s nummer ‘Fishtale’.

Geïnspireerd door het mantrische spoken word van Anne Clark en de multidisciplinaire kunstenaar-muzikante Laurie Anderson, bespeelt Charlotte Jacobs haar stem als een instrument. ‘Other Half’ is de tweede single van Charlotte’s tweede EP ‘The Shape of Wandering’ uit op 9 April 2021. Pre-order The Shape of Wandering HIER.

Bekijk de video HIER.
Check de single HIER.

BIO
Vocaliste Charlotte Jacobs (BE), gevestigd in Brooklyn, transformeert haar wereld in muziek. Zicht, klank, beweging en plaatsen smelten samen in een elektronische harmonie die de leefwereld van de artieste weerspiegelt. Jacobs is geboren en getogen in de kunstgalerij van haar ouders op het Vlaamse platteland, een artistieke achtergrond die haar blijft beïnvloeden. Jacobs' sterke avant-poparrangementen zijn geïnspireerd door zowel beeldende kunst, als poëzie en hedendaagse dans, waarbij ze een brug bouwt tussen een breed scala aan artistieke media. Na een aantal jaren op het podium als deel van het Belgische elektro-trio SEIREN, gecombineerd met jazzstudies aan het Koninklijk Conservatorium Gent, schrijft Jacobs nu haar eigen muziek, experimenterend met vocale manipulatie en onorthodoxe songstructuren.

Ondanks optredens in verschillende samenwerkingen, alsook het componeren van videogame- en filmsoundtracks, vond Charlotte pas écht haar stem toen ze in 2017 haar kans waagde in het verre Brooklyn. Daar begon ze aan haar excentrieke muzikale ontdekkingsreis, in samenwerking met een New Yorks ensemble van producers en artiesten, waarin ze zich vanuit haar Crown Heights slaapkamer verdiepte in de verschillende texturen, vormen en kleuren van haar eigen stem. In 2019 bracht Jacobs haar debuut-EP Fishtale uit, een ambitieuze collectie van vooruitstrevende popsongs, met behulp van producer en engineer Zubin Hensler (Half Waif, The Westerlies, Hannah Epperson). Beïnvloed door jazzzangeres Betty Carter, Bjork's vocale Medulla en Tirzah's razende poploops, overtreft de muziek van Charlotte Jacobs alle verwachtingen en zorgen haar speelse combinaties van stijlen en genres voor een baanbrekend muzikaal resultaat.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over