Vandaag laat Catbug een nieuw album op de wereld los. Het draagt de naam ‘slapen onder een hunebed’ en is - op één nummer na - Catbugs eerste Nederlandstalige album. Primeur: de teksten op ‘slapen onder een hunebed’ lezen als een dichtbundel. De melodieën als een zacht tapijt waar je - doorheen alle seizoenen - op kan landen en je gedachten de vrije loop kan laten gaan.

Net zoals op haar debuut boetseert Catbug op haar boerderij lofi-songs die grillig, introvert en fragiel klinken. Geluiden van artiesten à la Joanna Newsom, Ane Brun en Sam Amidon loeren om de hoek. Neem je tijd en duik mee in dit wondermooie en integere album.

In september schoof Catbug 'oude zomers' als eerste single naar voren. Deze single kreeg airplay op Radio 1 en duyster (Studio Brussel).

BEREKLAUW

“ga langs het donkerbos, brulkikker zet de toon
de nacht die komt, op je hoede voor
alles wat beweegt of tekens geeft
drink van het stille ven, waar het de hemel snijdt
als kind van de nieuwe tijd,
die rijmpjes rijgt, nog steeds geen woord begrijpt”

De focus track van het album is ‘bereklauw’. Het is tevens de opener van Catbugs tweede album en verraadt meteen: dit wordt - op één nummer na - een Nederlandstalig album. “‘bereklauw’ is het eerste nummer dat ik afwerkte in het stadium dat ik er nog niet helemaal zeker van was of ik in het Nederlands zou schrijven”, vertelt Paulien. “Er slingert nog ergens een Engelstalige versie van dit nummer rond op mijn computer.”

In het nummer gaat Paulien bij zonsondergang op pad langs het Donkerbos, een klein bos op een steenworp van haar boerderij. Ze passeert vennetjes, brullende kikkers en ziet de schoonheid van het klein zijn in dit piepkleine stukje wereld, dat deel uitmaakt van een grote wereld waar Paulien, na 27 jaar, precies nog niets van begrijpt.

De wereld is zo ingewikkeld. Enkele jaren geleden zei een vrouw na een optreden tegen me dat ik een nieuwetijdskind ben, waarmee doelt op gevoelige, intuïtieve en open kinderen met een sterke, innerlijke wijsheid, zowel voor de zichtbare als onzichtbare wereld. Tijdens de wandeling denk ik hieraan terug en laat ik dit innerlijke, spirituele kind de leiding nemen.” Op het einde van de tocht passeert ze een opening in het dichte struikgewas, waar een groepje bereklauw groeit. “Eén keer per jaar staat de bereklauw daar in volle bloei en dat plekje heeft voor mij iets magisch”, vertelt Paulien.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over