Op 14 juni, daags voor de internationale dag van de wind, brengen Casco Phil en sopraan Elise Caluwaerts onder leiding van Benjamin Haemhouts de première van De Windsymfonie in het Havenhuis, een werk van Peter Knockaert op basis van data van de Antwerpse windturbines.

De symfonie in 4 delen (één voor elke windrichting) – vergezeld door een videoprojectie – is een bijzonder state-of-the-art project op het snijpunt van wetenschap, kunst en industrie én met een bijzondere boodschap!

Casco Phil en Universiteit Antwerpen verzamelden gedurende een jaar data van wel 35 turbines. Op basis van het opgewekte vermogen, de windsnelheid, luchtdruk, omgevingstemperatuur en windrichting, werkten componist Peter Knockaert en data-ingenieur Bart Ribbens, in samenwerking met Casco Phil, verschillende technieken uit om een symfonie te componeren en te vertalen tot een speelbare partituur. Zo bepaalde een algoritme de eenvoudige melodielijn, de geluidssterkte van de instrumenten(groepen) en de articulatie van de verschillende passages. Het resultaat is op 14 juni live te beluisteren in het Havenhuis, en op 15 juni kan je het herbeleven via ATV.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over