Canvas biedt zijn kijkers een gevarieerd eindejaarsmenu aan, met klassieke én verrassende ingrediënten.

Er is een feeërieke show (Amaluna van Cirque du Soleil), humor (van de de eindejaarsconference van Michael Van Peel tot de marathon van De 16), muziek (van The Stones in Cuba en Leonard Cohen in Dublin tot kerstmuziek van het Huelgas Ensemble), knappe muzikale films (van The Quartet tot Cloclo) en klassiekers (van Gone with the Wind tot Singing in the Rain), en natuurdocumentaires, met onder meer David Attenborough in een hoofdrol.

Zaterdag 24 december

Op kerstavond vertelt David Attenborough, de peetvader van de Britse natuurdocumentaires, de 500 miljoen jaar lange geschiedenis van de gewervelde dieren in het eerste deel van Rise of the Animals. (om 19.10 u.). In het tweede deel, op zaterdag 31 december, heeft hij het over de zoogdieren.

Om 20.00 u. is er de Kersttoespraak van de koning

Daarna zien we in The Making of Planet Earth II (20.50 u.) hoe de makers van de meest bekeken en meest besproken natuurreeks ooit erin geslaagd zijn al die adembenemende beelden te maken van de natuur en de dieren onze planeet. Er werd drie jaar gewerkt aan de reeks. De verschillende productieploegen maakten 117 filmtrips in 40 landen, goed voor 2089 draaidagen, van Antarctica tot Ethiopië, en van Canada tot Nieuw-Zeeland.

Voor een heel ander, maar haast even kleurrijk en wervelend spektakel zorgt Cirque du soleil (21.40 u.) met Amaluna, een liefdesverhaal dat zich afspeelt op een mysterieus eiland dat wordt beheerst door de cycli van de maan en geregeerd door godinnen. De show wordt opgevoerd door hoofdzakelijk vrouwelijke artiesten en muzikanten.

Om 22.45 u. volgt Leonard Cohen Live in Dublin, een registratie van een concert dat de betreurde Leonard Cohen in 2013 gaf in de Ierse hoofdstad. Met zijn Unified Heart Touring Band brengt hij nummers uit zijn 'Old Ideas'-cd, en een aantal van zijn grootste hits, zoals 'Halleluja', 'So Long, Marianne' en 'Closing Time'.

Aansluitend, om 23.45 u. brengt het Huelgas Ensemble in A Christmas Tale een selectie van beroemde en minder bekende kerstliederen.

Om middernacht is er de traditionele Middernachtmis, dit jaar van uit Onze-Lieve-Vrouw Geboortebasiliek in Tongeren.

Zondag 25 december

Op kerstdag kunnen alle filmliefhebbers hun hartje ophalen met Gone with Wind, de oerklassieker van Victor Fleming naar het beroemde boek van Margaret Mitchell, met Clark Gable als Rhett ‘Frankly my dear, I don’t give a damn’ Butler en Vivien Leigh als Scarlett ‘After all, tomorrow is another day’ O'Hara. Een onvergetelijk liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog. (14.20 u.)

’s Avonds is het opnieuw aan David Attenborough met de feeërieke documentaire Attenborough's Light on Earth (20.15 u.), over bioluminescentie, het spectaculaire en magische licht dat onder meer door vuurvliegen lichtwormen en lichtgevend plankton wordt geproduceerd. Attenborough stond dit jaar opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. De pionier van de Britse natuurdocumentaires werd 90, maar dat belette de nog altijd erg kwieke Sir David niet om presentator en commentator te worden van de nieuwe succesreeks Planet Earth II.

The Quartet (21.10 u.) is het charmante regiedebuut van Dustin Hoffman over een zorgcentrum voor gepensioneerde muzikanten die jaarlijks op de sterfdag van Giuseppe Verdi een concert organiseren om geld in te zamelen. Deze keer willen de bejaarde muzikanten een befaamd kwartet herenigen. Maar dat loopt niet zoals gepland. De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Maggie Smith, Michael Gambon en de onlangs overleden Andrew ‘Manuel’ Sachs.

De avond wordt stijlvol afgesloten met The Empire of the Scents (22.45 u.), een bedwelmende documentaire van Kim Nguyen over de wereld van de geuren.

Vrijdag 30 december

Canvas zet het eindejaarsweekend in met de bekroonde en op feiten gebaseerde misdaadfilm American Hustle (21.10 u.), met Christian Bale en Jennifer Lawrence. De film volgt een FBI-operatie tegen de casinomaffia van Atlantic City, waarbij twee oplichters als lokaas worden ingezet.

Aansluitend, vanaf 23.25 u., trekt Canvas naar de Wetstraat voor een marathonuitzending vanDe 16, de komische en eigenzinnige fictiereeks van Willem Wallyn en Wouter Verschelden over het leven op het kabinet van een vicepremier en de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat. De zes afleveringen worden na elkaar uitgezonden. Tussendoor zien we in nieuwe extra filmpjes hoe de kabinetsmedewerkers van een campagnelied mét videoclip maken voor vicepremier Steven Kennis (Michael De Cock).

Zaterdag 31 december

Oudejaarsavond op Canvas, dat is humor en vooral veel muziek.

Het begint al in de namiddag met An American in Paris (17.15), de veelvuldig bekroonde musical van Vincente Minnelli uit 1951, met onder meer Gene Kelly, Leslie Caron en Nina Foch. De film, met muziek van George Gershin, vertelt het verhaal van drie muzikale vrienden in het naoorlogse Parijs. Ze proberen het te maken als muzikant, maar de zaken worden ingewikkeld wanneer twee van hen verliefd worden op dezelfde vrouw. Met evergreens als I Got Rhythm, 'S Wonderful en Nice Work if You Can Get It.

Om 20.40 u. presenteert comedian en conferencier Michaël Van Peel een alternatieve film van het jaar in zijn eindejaarsconference Van Peel overleeft 2016. 2016. Het beleg van Europa. België wordt ruw wakker geschud. Horden vluchtelingen belegeren het Europese Fort. Binnen regeert de angst. Erdogan snelt galopperend ter hulp, als een ridder op een wit paard van Troje. Door de kieren van een ijzeren gordijn gluurt de priemende blik van Vladimir Poetin. Aan de overkant van de plas worden een gekke autoverkoper en zijn haar de machtigste man ter wereld. Hopelijk is de muur hoog genoeg. Of, wacht even... Wie heeft die ladder hier laten staan?

Om 22.10 u. volgt The Rolling Stones Live in Cuba, de film van het historische openluchtconcert van The Rolling Stones in de Cubaanse hoofdstad Havana op 25 maart 2016. Een zinderend concert voor 1,2 miljoen toeschouwers, in dezelfde week waarin Obama als eerste Amerikaanse president in 88 jaar een bezoek bracht aan Cuba. De Stones speelden al hun grote hits.

Canvas maakt de overgang naar 2017 met nog meer popiconen in Later with Jools Holland: Legends (23.40 u.). De presentator, pianist en bandleider Jools Holland kijkt in deze speciale aflevering terug op de optredens van legendarische artiesten tijdens de afgelopen 10 jaar, onder meer Grace Jones, The Specials, Carole King, Randy Newman, The Beach Boys en vele anderen.

En nog meer muziek is er met Top of the Pops: The Collection (vanaf 0.40 u.). Het iconische BBC-programma Top of the Pops liep ruim 40 jaar lang. Canvas focust in twee specials op de jaren ’80 (van A-Ha over Culture Club tot U2) en de jaren ’90 (van All Saints over Simply Red tot Wet Wet Wet).

Zondag 1 januari

Canvas zet het nieuwe jaar in met een klassieker van formaat: Singin’ in the Rain (16.20 u.) volgens velen de beste muziekfilm ooit. De film van Gene Kelly en Stanley Donen uit 1952, met in de hoofdrollen Gene Kelly en Debbie Reynolds, vertelt het verhaal van twee acteurs die worstelen met de overgang van de stomme film naar de geluidsfilm. Hij bevat onvergetelijke songs en dansscènes, onder meer het legendarische titelnummer.

Om 18.00 u. mag Michael Van Peel zijn eindejaarsconference nog eens overdoen en om 20.15 u. is de onvermoeibare David Attenborough er weer, deze keer met Attenborough en the Giant Dinosaur, een documentaire over de vondst van 's wereld grootste dinosaurus, een voorheen nog onbekende soort van de titanosaurus. In 2014 vond een herder een enorm fossiel been in de Argentijnse woestijn. Niet veel later legden paleontologen het grootste dijbeen bloot dat ooit werd gevonden. Samen met nog meer dan 200 andere beenderen vormde dat het skelet van een nieuwe dinosaurussoort, een gigantische plantenetende titanosaurus. David Attenborough volgde twee jaar lang het onderzoek en de reconstructie van het skelet van het grootste dier dat ooit op onze planeet heeft rondgelopen.

Een reus van een heel andere orde was de Franse zanger en componist Claude François (1939-1978). De biografische film Cloclo (21.10 u.) van Florent Emilio Siri vertelt het levensverhaal van de legendarische performer en koning van de camp, van zijn jeugd in een diplomatengezin in Egypte over zijn roemrijke muzikale jaren tot zijn tragische dood in 1978. De titelrol wordt nagenoeg perfect vertolkt door de Belgische acteur Jérémie Renier.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over