Naar aanleiding van het overlijden van Jan Hoet (1936-2014) programmeert Canvas vrijdag en zondag drie programma’s over de bevlogen voorvechter van de hedendaagse kunst. Het gaat om afleveringen van Ten huize van, Lux en Mijn vader. Uiteraard besteden ook de andere VRT-netten ruime aandacht aan het overlijden van Jan Hoet. www.deredactie.be en www.cobra.be brengen een uitgebreid dossier met nieuws, reacties, analyse en duiding, en veel archiefbeelden.

Ten huize van Jan Hoet – vrijdag 28 februari om 15.00 u.

In 2004 ging Frieda Van Wijck voor Ten huize van op bezoek bij Jan Hoet. Hij woonde toen eigenlijk vooral in het Duitse Herford, waar hij sinds augustus 2001 artistiek directeur van het MARTa was. Maar met de gepassioneerdheid die hem eigen was leidde hij Frieda rond in zijn huis in Gent. Hij vertelde hoe heel zijn leven bepaald werd door kunst en bleef met vuur uitleggen waarom een groen doek naast een zwart doek van Amedé Cortier echt wel kunst is. Ook toen al had hij gezondheidsproblemen. In afwachting van een donornier moest hij drie keer per week naar de nierdialyse. Van gelatenheid of neerslachtigheid had hij nochtans geen last. Pessimisme verlamt, vond hij. Jan Hoet heeft altijd geleefd van optimistische impulsen.

Lux met Jan Hoet – vrijdag 28 februari om 23.50 u.

In maart 2007 ontving Luc Janssen Jan Hoet in het praatprogramma Lux, voor een gesprek over diens culturele passie en hartstocht. Welke boeken las Jan Hoet? Wat voor muziek speelde hij in zijn wagen, onderweg tussen Gent en Herford? Had hij nog tijd om naar het theater te gaan? En hoe zat het met zijn passie voor boksen?

Mijn vader met Jan Hoet – zondag 2 maart om 11.15 u.

In 2008 praatte Phara de Aguirre met Jan Hoet en zijn zoon Jan jr. over hun relatie als vader en zoon. Het is mooi om zien: de dynamiek tussen de extraverte, drukke Jan Hoet en zijn rustige, bedachtzame zoon Junior. Jan senior steekt de ene sigaret na de andere op en kan geen vijf minuten op een stoel blijven zitten. Jan Junior rookt stevig mee met zijn vader, maar hij blijft heel kalm en glimlacht geduldig wanneer zijn vader voor de zoveelste keer in zijn plaats antwoordt. Senior vindt zijn zoon nog steeds geheimzinnig: "een raadsel, omdat hij zo veel voor zichzelf houdt." Junior trekt zijn schouders op en reageert laconiek: "omdat je mij nooit laat uitspreken". Ze kijken in elkaars ogen en schieten in de lach. Les extrèmes se touchent.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over