Overal zonnebloemen... Normaal gezien zien we in mei vooral meiklokjes. Maar in het Fakkelteater waren er vrijdagavond veel zonnebloemen te zien voor de première van Calendar Girls. Niet alleen wij waren aanwezig, maar ook enkele genodigden uit BV-land kwamen hun collega's een hart onder de riem steken. Het theaterstuk geschreven door Tim Firth, in een regie van Bruno van Heystraeten, is een komedie gebaseerd op de gelijknamige film.

Het gaat over een groep uiteenlopende vrouwen die samen in de vrouwenbond zitten. De lieftallige voorzitster Marie (Leah thys) organiseert geregeld enkele interessante lezingen over bijvoorbeeld het groeiproces van een broccoli, reizen in de Vendé, enz... Het groepje vrouwen hangt vooral aan elkaar door hun vriendschap. We zien verschillende activiteiten die ze door het jaar organiseren, zoals kerstzingen in een stoet, het paasfeest, enz. .... Ook maken zij elk jaar een prachtige kalender, volgens de voorzitster toch... Vorig jaar ging hij over de 12 mooiste bruggen, dit jaar over de 12 mooiste kerktorens. Hun opbrengsten, iets van een 300 euro per keer, gaan telkens naar het goede doel.

Op een dag blijkt dat de man, Mark Janssens (gespeeld door Erik Goris), van één van de vrouwen, Annie (Marleen Merckx), ernstig ziek is. De hele vrouwenbond leeft met hen mee. Als hij uiteindelijk sterft besluiten Annie en Chris (Lulu Aertgeerts) om iets te doen voor alle mensen die hetzelfde slechte nieuws te verwerken krijgen. In de vleugel waar dat Mark lag stond een nogal slechte zetel. Zij besluiten een actie op te starten om geld in te zamelen om een nieuwe zetel van 660 euro te kopen. Met de kalender die ze elk jaar maken gaat dat uiteraard niet lukken... Dus komen ze op het idee een naaktkalender te maken. De meeste vrouwen zijn nogal preuts en zijn eerst niet wild van het idee... Trees (Ann de Winne) weigert het zelf resoluut. Daar tegenover staat Chantal (Wendy van Wanten) zij is allesbehalve preuts, maar naakt? Dat vindt zij zelf een beetje ver... Maar het is voor het goede doel dus doet ze samen met Irene (Karin Jacobs) en Rita (Hilde van Wezepoel) toch mee.

De eerste aarzeling komt er als blijkt dat de fotograaf een man is. De fotograaf Laurens (Guillaume Devos) is ook een verpleger in de vleugel waar dat Mark lag. Hij gaat er helemaal voor en maakt ontwerpen die het naakt op een artistieke wijze verantwoorden en waar de dames zich confortabel bij kunnen voelen. De dames poseren met hun vertrouwde omgeving: tuinartikelen, confituur, gebak, enz. . De kalender wordt een groter succes dan verwacht en ze krijgen al gauw van heel de wereld aandacht. Ze mogen zelfs meedoen in een reclamespotje. Chris neemt al snel de functie van 'manager' op zich en regelt de boel. Tot op het moment dat iedereen zich afvraagt of ze het nog wel doet voor Marc en niet voor haar eigen succes? Als je wil weten waarom ze het juist doet, dan moet je gaan kijken!

Buiten de reeds genoemde cast waren er nog enkele acteurs die een dubbelrol op zich namen. Guillaume Devos speelde niet enkel de fotograaf maar speelde later op het stuk ook nog een onbeschofte regisseur van reclamespotjes. Wim Stevens speelde zowel de man van Chris, "Luc" genaamd als een reporter. En tot slot Nathalie Wijnants, zij vertolkte de rollen van een vooraanstaand lid van de vrouwenbond Brenda, iemand die regelmatig lezingen gaf over vanalle banale onderwerpen. Ook was zij Madame Wittamer, de voorzitster van de jury van de paaswedstrijd tussen de afdelingen van de vrouwenbond. Als laatste rol speelde ze nog Daisy, de kapster/schminkster van de hairclub die er voor het reclamespotje was ingehuurd.

Na het stuk konden we nog genieten van een receptie. Ook stond er een balie waar vanalle gadgets verkocht werden. Hiervan gaat een deel naar het goede doel. Het opvallendst en leukste ding dat ze verkochten was een kalender! De actrices Marleen, Lulu, Ann, Wendy, Hilde en Karin hebben echt geposeerd om zo een kalender te maken. Zeker de moeite om eens te zien en te kopen! Een deel van de opbrengst van die kalenders gaat net zoals in de film en het stuk naar het goede doel.

Het was een leuke avond waarop je je lachspieren nog eens goed kon trainen. Ben je wel benieuwd naar het theaterstuk rond de gekende film? Of ben je benieuwd hoe ze al dat naakt op het podium gaan camoufleren? Of wil je gewoon graag zo'n kalender kopen? Ga dan zeker eens kijken! Wij kunnen je het alvast dubbel en dik aanbevelen! Het stuk speelt nog in de rode zaal van het Fakkelteater tot en met 15 juni.

Tickets en info kan je vinden op: www.fakkelteater.be en www.loge10.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Calendar Girls
Datum: 
Vanaf 2 mei 2014
Locatie: 
Fakkelteater - Rode Zaal

Reservatie:

Meer over