Toen RHEA in 2016 de neus aan het rock-‘n-rollvenster stak, waren het nog broekies. Jonge nozems die zich helemaal hadden laten onderdompelen in all things American rock en zich als jonge idolen wentelden in de je m’en fou-sfeer van bands als Green Day en het prille Queens of the Stone Age.

Jongensachtige branie leidde tot een begerenswaardige plek in De Nieuwe Lichting en RHEA had meteen bloed geroken. Er kwam een EP ‘Lust For Blood part 1’, die de band meteen op de kaart zette. ‘Stuck in the middle’, ‘Baby I’m Sorry’ en ‘If Only’ katapulteerden RHEA naar de hoogste regionen van ’s lands strafste hitparades en naar talloze podia. Niks geen podiumvrees of ze lieten dat toch niet zien. Ze beklommen de stage met een houding die leek te zeggen ‘Jullie maken ons niets.’ Vijf jonge gasten, strak in ’t zwart, die duidelijke taal spraken.

Anno 2020 is RHEA de status van veelbelovend ontgroeid en staan ze aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk. Ze namen een nieuwe EP op – opnieuw met Alex Newport (bekend van zijn werk met Royal Blood, Nick Cave, At The Drive-In ...) – titelden die ‘Lust For Blood part 2’ en lanceren dat album nu – samen met part 1 en twee extra songs - als hun ‘echte debuut’.

Eén waar liefhebbers van rock-met-refreinen-en-weerhaken van zullen smullen. Op ‘Lust For Blood’ staan songs doorspekt met coming of age-verhalen, anekdotes uit het jongvolwassen leven die – zoals dat zo vaak gaat – veelal de mosterd halen bij de liefde, in al zijn facetten.

“Ik heb alleszins heel wat van mezelf in deze plaat kunnen leggen”, aldus Jorge Van Sande, zanger, “Qua thema kan je er niet om heen: het merendeel van de songs gaat over hoe destructief de liefde kan zijn en hoe we ons soms allemaal laten vangen aan hoe zoet de strijd tussen aantrekking en afstoting kan zijn. En hoe je daar toch wel ten onder aan kan gaan. Nu ja, ik heb altijd al een voorliefde gehad voor dingen die een edge hebben. Uitdagingen met tegelijk een zweem van ’this could be the end’. Het leven op het scherp van de snee, zoiets. Misschien zou ik in een ander leven parachutespringen of bungeejumpen.”

Hoe het ook zij, op ‘Lust For Blood’ grossiert RHEA in rechttoe-rechtaan rock, zonder franjes of toeters en bellen. De songs staan als een huis, hebben een voordeur, een warme keuken en een makkelijk te vinden uitgang. Wie ernaar luistert, wordt gevoed door een eenvoud en een aanstekelijk ‘what you see is what you get’.

“We verwachten heel wat van deze plaat, ja.” De band is duidelijk. Na gesmaakte supports voor Wolfmother en Royal Blood wil RHEA verder op dat elan. Europa door, de wereld plat, al zal dat in het huidige coronabestel niet meteen voor vandaag zijn. “Goesting, dat zeker,” aldus Jorge Van Sande. “RHEA staat klaar, de voeten stevig in het zand, klaar om de wereld te veroveren.”

Tracklist
1. Silver Lines
2. Baby I'm Sorry
3. Stuck In The Middle
4. Screaming
5. If Only
6. Under My Skin
7. Shut Up & Take My Money
8. Anything To Love You
9. Couldn't Care Less
10. Eyes On You

LIVE SHOWS

  • 12.11.2020 | Het Depot, Leuven
  • 14.11.2020 | AB, Brussel - sold out Club maar upgrade naar Main Hall - EXTRA TICKETS
  • 03.12.2020 | Trix, Antwerpen

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over