Op 26 – 27 – 28 mei brengt Lotto Brussels Jazz Weekend opnieuw een waaier van diverse jazzstijlen van wereldklasse naar het hart van de Europese hoofdstad.

Door de jaren heen heeft dit grootschalig evenement bewezen dat cultuur en kunst essentieel zijn voor een levendige en inclusieve samenleving. Het festival biedt een platform voor Belgische topartiesten en andere belangrijke spelers uit het Belgisch muzieklandschap, terwijl het tegelijkertijd een breed publiek aanspreekt en jazz toegankelijk maakt voor alle lagen van de bevolking.

De vijf pleinen met open air concerten verspreid over de binnenstad, hebben elk een eigen muzikale identiteit meegekregen, waardoor elke muziekliefhebber makkelijk zijn gading vindt. Op de Grote Markt kan je terecht voor een hedendaagse mix van Belgische jazz grootmeesters (Aka Moon, Naima Joris, Nabou Claerhout, Brussels Jazz Orchestra…) en opkomende internationale artiesten (Fergus McCreadie, Leon Phal). Fans van blues, swing, exotische jazz of traditionele dixieland komen volop aan hun trekken op het Sint-Katelijneplein (Compro Oro,…). De geluiden van de toekomst ontdek je op de Kapellemarkt (Echofarmer, Ciao Kennedy, …). Het Oud Korenhuis wordt ingepalmd door jong talent uit de jazz conservatoria van Brussel. En op het Beursplein krijg je een broeierige mix van hybride genres voorgeschoteld (K.Zia, KranKk, Theon Cross, Echoes of Zoo,…).

Eén van de belangrijkste aspecten van Lotto Brussels Jazz Weekend is de gratis toegang. Door de drempel van de toegangsprijs weg te nemen, streeft het festival ernaar om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken. Dit is van cruciaal belang, omdat het mensen in staat stelt om te genieten van de schoonheid en de kracht van muziek, ongeacht hun achtergrond, financiële situatie of sociaal-economische status. Het festival draagt op die manier bij aan het opbouwen van een gevoel van gemeenschap en sociale cohesie. Hiermee onderscheidt Lotto Brussels Jazz Weekend zich andere festivals.

"We geloven dat cultuur een fundamenteel recht is voor iedereen," zegt Gert Claes, organisator van het Lotto Brussels Jazz Weekend. "Ons doel is om een inclusieve en gastvrije omgeving te creëren waar mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen genieten van elkaar, van de hoofdstad èn van briljante muziek. We geloven dat cultuur een krachtig instrument is om de samenleving te verrijken en gemeenschappen samen te brengen."

Recentelijk heeft de illegale rave die nabij Sint-Truiden plaatsvond duidelijk aangetoond dat mensen behoefte hebben aan betaalbare culturele uitlaatkleppen. Het Lotto Brussels Jazz Weekend biedt een veilige, legale en comfortabele omgeving waarin mensen kunnen genieten van hoogwaardige muziekervaringen zonder financiële barrières. Door deze betaalbare en toegankelijke culturele mogelijkheden aan te bieden, willen de organisatoren bijdragen aan de sociale inclusie en het welzijn van de samenleving.

6 tot 28 MEI REGEERT JAZZ VOOR DE ZESDE KEER OVER BRUSSEL met een nieuw plein en een tweede mainstage.

Met concerten van oa NABOU, Aka Moon, Naima Joris, Brussels Jazz Orchestra ft Camille Bertault, Theon Cross, Lucid Lucia, Schroothoop, Compro Oro, The Whodads, Echoes of Zoo (met Nathan Daems), Jungle By Night, Don Kapot, Emile Londonien, KRANKk. K.ZIA, the New Orleans Train Jazzband, en met buitensporig veel aandacht voor Belgisch & lokaal talent, etc.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: