Sinds middernacht is CASCO, het nieuwe album van Brihang, te vinden op alle digitale kanalen. De opvolger van 'zolangmogelijk' (2016) onderstreept eens te meer dat de hoge verwachtingen over de jonge rapper niet meer dan terecht waren. Op CASCO toont Brihang zijn groei als mens en als artiest, maar toont hij zich ook kwetsbaarder dan ooit. CASCO is vanaf 25 oktober ook fysiek te vinden in de winkelrekken, op vinyl en op cd. Beluister CASCO hier!

Op CASCO klinkt Brihang eerlijker dan ooit. Een barst in de façade verstopt de rapper niet meer achter een nieuwe lik verf, maar benadrukt hij net, door er een kader omheen te hangen. Wie ornamenten of decoratieve opsmuk zoekt, is er aan voor de moeite. Schrijven is schrappen en CASCO is daar een schoolvoorbeeld van. Zorgvuldig stript hij elke zin tot enkel de naakte essentie overblijft. Brihang heeft het over zijn twijfels, zijn onzekerheden en zijn kleine kantjes die hem net zo menselijk maken als u en mij. Wie de plaat beluistert, krijgt een intimiderend intiem kijkje in de interne keuken van Boudy Verleye.

Muzikaal gaat hij alvast verder op de weg die hij insloeg op debuutplaat en doorbraakalbum 'zolangmogelijk'. Bevreemdende soundscapes, warme synths en gebroken drumpatronen vormen een perfecte ondersteuning voor de onvergelijkbare poëzie van Brihang. Nu eens klinkt de Knokkenaar speels en mijmerend, om een paar zinnen later dan weer met scherp de hele menselijke conditie te dissecteren. Even krijgt hij gezelschap van zijn gouwgenoten van NTREK, maar voor het overige is het enkel hijzelf die de lakens uitdeelt. CASCO is een ambitieus album, met een rode draad die naadloos tussen de dertien nummers geweven wordt, dat bewijst dat de creativiteit van Brihang maar weinig grenzen kent.

Creativiteit die breed gedragen en erkend wordt, zo te zien. Zijn vooruitgeschoven singles waren de voorbije maanden niet weg te branden van de radio, met als uitschieter een zesde plek voor 'Steentje' in de Lage Landenlijst. De hele najaarstournee (AB,Vooruit en Cactus) is al maandenlang hopeloos uitverkocht en het ziet ernaar uit dat zijn clubtour in februari (met twee passages in De Kreun, Roma, Het Depot en Nosta) binnenkort hetzelfde lot beschoren is. Op 24 oktober stelt Brihang in een nieuwe live-bezetting CASCO voor aan het grote publiek in de AB en een dag later is de vinyl en de cd overal te verkrijgen. De volledige concertlijst valt te vinden op de website van Brihang. CASCO komt uit onder Fake Records, de productie en distributie gebeurt door NEWS Distribution.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over