UFA FILM NIGHTS, hét evenement waar fervente filmliefhebbers elk jaar weer reikhalzend naar uitkijken, vindt dit jaar plaats van 26 tot 28 september in Bozar. De organisatie is in handen van de hoofdsponsor, het internationale mediabedrijf Bertelsmann. Het belooft een feest voor jong en oud te worden, want het programma bevat voor elk wat wils.

UFA FILM NIGHTS wordt een unieke gelegenheid om meesterwerken van de stomme film te (her)ontdekken, stuk voor stuk pareltjes die uiterst minutieus zijn gerestaureerd zodat ze de grandeur van weleer op het grote scherm weergeven. De bijbehorende muziek wordt verzorgd door een liveorkest op het podium, dat partituren zal spelen die speciaal voor dit evenement zijn gecomponeerd.

Hoe kunnen we de vijftigste verjaardag van de eerste bemande maanlanding beter vieren dan met een ouverture in de prachtige zaal Henri Le Bœuf, gespeeld door het BRUSSELS PHILHARMONIC, en een poëtische reis op onze nachtster? Dat is namelijk wat we mogen verwachten van DIE FRAU IM MOND van Fritz Lang. De film wordt opgeluisterd door het Brussels Philharmonic onder leiding van Timothy Brock, die voor deze voorstelling een nieuwe partituur heeft geschreven.

's Anderendaags wordt in zaal M EINE TOLLE NACHT geprojecteerd, een flamboyante komedie die zich afspeelt in de wereld van het vaudevilletheater en die een ludiek portret schetst van het Berlijn van de jaren 1920. De film werd lange tijd verloren gewaand tot hij onverwacht teruggevonden werd in het Russische nationale filmarchief, het Gosfilmofond. De vertoning wordt opgeluisterd met muziek van Frido ter Beek en Maud Nelissen, die zich lieten inspireren door de Golden Twenties. De uitvoering is in handen van het Sprockets Film Orchestra

Het festival eindigt met een vrolijke noot, want op zaterdagavond om 19 uur mogen LAUREL & HARDY het driedaagse evenement afsluiten. Zij zullen tijdens deze familievoorstelling samen met het Collectif du Lion het publiek nog een laatste keer aan het lachen brengen.

De eerste editie van de UFA Film Nights vond plaats in Berlijn in 2011. De bedoeling van het festival is de allervroegste werken uit het Europese cinematografische erfgoed op de enige mogelijke manier te bewaren, namelijk door ze te projecteren op grote schermen en op podia van Europese cineconcertzalen. Sinds 2013 wordt het programma van de UFA Film Nights vertoond in BOZAR in coproductie met BERTELSMANN, BOZAR et CINEMATEK.

VOLLEDIGE PROGRAMMA

26 SEPTEMBER – 20 uur – Zaal Henri le Bœuf

  • DIE FRAU IM MOND van Fritz Lang, 1929 (156’)
  • BRUSSELS PHILHARMONIC – Timothy Brock

27 SEPTEMBER – 20 uur – Zaal M

  • EINE TOLLE NACHT van Richard Oswald, 1927 (104’)
  • Muziek The Sprockets Film Orchestra.

28 SEPTEMBER – 19 uur – Zaal M

  • LAUREL & HARDY
  • Double Whoopee (Lewis Foster, 1929, 19')
  • From Soup to Nuts (Edgar Kennedy, 1928, 20')
  • The Finishing Touch (Clyde Bruckman, 1928, 23')
  • Muziek Collectif du Lion

WEBSITE EN RESERVATIES https://www.bozar.be/nl/activities/153205-ufa-film-nights-2019

TOEGANGSPRIJS
€ 10 tot € 30, afhankelijk van de voorstelling

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over