In de tweede reeks van de onvolprezen Deense serie Borgen volgen we de verdere gebeurtenissen in het leven van premier Birgitte Nyborg, haar familie, haar entourage en een kluwen van politici, adviseurs, lobbyisten en journalisten, die allemaal hun rol spelen in het politieke spel. En we zien hoe hun professionele carrière haar tol eist in hun persoonlijke leven. Canvas zendt de tweede reeks uit in vijf dubbelafleveringen van telkens twee uur, vanaf vrijdag 11 januari om 20.40 u.

Deze tweede reeks neemt ons opnieuw mee achter de coulissen van Cristiansborg, of gewoon Borgen (‘de burcht’): hét machtscentrum van de Deense staat, waar niet alleen het Parlement gevestigd is, maar ook het kantoor van de Eerste Minister en het Hooggerechtshof.
Van Kopenhagen tot Kaboel

In de eerste dubbelaflevering, op 11 januari, zien we dat het huwelijk van de 42-jarige Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) met Philip Christensen (Mikael Birkkjaer) op de klippen is gelopen en dat ze het als alleenstaande moeder met twee tieners moet redden. Na twee jaar aan het hoofd van de regering Als politica heeft Nyborg het respect van vriend en vijand gewonnen, maar de spanningen tussen de partijen nemen toe. Nyborg gaat op bezoek bij de Deense troepen in Afghanistan. Een incident daar brengt haar in een lastig parket. Katrine Fønsmark (Brigitte Hjört Sörensen), die in de eerste reeks willens nillens heeft bijgedragen tot de politieke doorbraak van Nyborg, werkt ondertussen als sterjournalist voor de tabloid Ekspres, waar hoofdredacteur en voormalig socialistisch toppoliticus Michael Laugesen (Peter Mygind) haar journalistieke moraal op de proef stelt. De rusteloze Kasper Juul (Pilou Asbaek) is nog altijd Nyborgs spindokter. Privé probeert hij zijn innerlijke demonen te bezweren en te verhinderen dat ze zijn relatie met zijn nieuwe vriendin Lotte hypothekeren.

Premier Nyborg moet ook een nieuwe Europese Commissaris aanduiden. Haar vroegere mentor Bent Sejrø is een voor de hand liggende keuze, maar de man weigert omdat hij voelt dat ze van hem af wil. Dat leidt tot een tactisch machtsspel met grote gevolgen. Kasper maakt zich klaar om met zijn vriendin Lotte in te trekken in zijn sjieke nieuwe appartement aan zee. Maar zijn verleden met Katrine Fønsmark blijft hem parten spelen....

Een gezamenlijke toekomst...
... en verder
In de tweede dubbelaflevering, op 18 januari, zien we hoe de regering Nyborg een nieuw hervormingsplan voorbereidt: ‘Een gezamenlijke toekomst’. Het wordt voorgesteld op een politiek congres. Maar er goeit onrust bij de socialisten wanneer partijleider Björn Marrot onder vuur komt te liggen in de media. Birgitte voelt dat er een rebellie aan het broeien is en het congres eindigt in chaos. Ondertussen staat Birgitte ook op het thuisfront onder druk: Phillip heeft namelijk een nieuwe vriendin. Katrine volgt het congres voor Laugesen, die een eigen agenda heeft...

Later in de reeks zien we hoe allerlei nationale en internationale kwesties Nyborg dwingen om wankele compromissen te sluiten en hoe ze het evenwicht dreigt te verliezen tussen haar positie en haar integriteit. Kasper Juul neemt opnieuw zijn toevlucht tot bedenkelijke en riskante spelletjes om de regering Nyborg aan een meerderheid te helpen. Nyborg krijgt ook een vreemd voorstel van een Deense financier om haar populariteit weer op te krikken en tegelijkertijd de reputatie van Denemarken in het buitenland te verbeteren.

Katrine krijgt dan weer een ongewone werkaanbieding die haar deontologische principes op de proef stelt. Birgittes familieleven lijdt onder haar werkstress. Vooral Laura worstelt met de afwezigheid van haar moeder.

Ook deze tweede reeks van Borgen blinkt uit door de spannende en intelligente verhalen, de knappe typeringen van de personages, de uitstekende dialogen en vertolkingen, en de pittige snelheid waarmee het allemaal vooruitgaat. Het is smullen van de smeuïge verhalen over het leven achter de schermen van de politiek, het gespin en het gekonkel, de geheime en dubbele agenda’s en het ‘ons kent ons’-sfeertje tussen politici, hun adviseurs en de pers.

Borgen II : vanaf vrijdag 11 januari om 20.40 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: