Boomtown profileert zich sinds een aantal jaren als voortrekker in het verduurzamen van evenementen. Het festival werkt sinds vorig jaar aan de ontwikkeling van een duurzaam, modulair en mobiel barsysteem, in samenwerking met verschillende bedrijven en hogescholen. Na de eerste onderzoeksfase wordt nu gestart met de bouw van een eerste prototype. Als alles goed gaat zal dit prototype de eeste maal getest worden op Boomown in juli. Om hiervoor de nodige middelen bijeen te krijgen start Boomtown met een crowdfundingscampagne, op het gloednieuwe crowdfundingsplatform van de Stad Gent. Wie een donatie doet, krijgt in ruil ook gratis tickets, vip-tickets of zelfs een rondleiding achter de schermen.

Boombar: van duurzame beker naar duurzame bar

Boomtown startte twee jaar geleden met de herbruikbare beker, als eerste en meest zichtbare maatregel van een geïntegreerd duurzaamheidsbeleid. Intussen heeft Stad Gent plannen om de beker vanaf 2018 op alle Gentse Feestenpleinen te (laten) gebruiken.

Met het BoomBar-project gaat Boomtown nu nog een stap verder. Het project BoomBar is een onderzoek naar de technologische en economische haalbaarheid en meerwaarde van een duurzaam, mobiel en modulair barsysteem voor gebruik op festivals en evenementen met als uiteindelijke doel de hele evenementensector te verduurzamen, zowel op het vlak van drankconsumptie en -aanvoer als op het vlak van afvalproductie – en verwerking. Het gebruik van kraanwater als drinkwater én als basis-ingrediënt voor frisdrank vormen daarin een essentieel element. De keuze voor afvalvoorkoming (boven recyclage) is een tweede belangrijk aspect. Daarnaast gaan we ook voor energie-efficiëntie, zuinige koeling en gebruik van restwarmte om het afwaswater mee te verwarmen.

Na een uitgebreid vooronderzoek wordt nu begonnen met de bouw van een eerste prototype, dat te zien zal zijn op Boomtown dit jaar. De Boombar zal ingezet worden als één van de bars op de Kouter, met als bedoeling evenveel drank te verkopen als een andere bar, maar met een pak minder energieverbruik.

Partners en centen voor de BoomBar

Het spreekt vanzef dat de ontwikkeling van een nieuw barsysteem een serieuze investering met zich meebrengt, én een hoop technische kennis vraagt. Daarom werkt Boomtown voor het BoomBar-project samen met Odisee (KU Leuven), HoGent (Ugent), EVR-architecten, Bric à Brock en Farys.

Voor de financiering van het voortraject kreeg Boomtown een subsidie van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en de Stad Gent. Voor de effectieve bouw van het prototype (een investering van 35.000 euro) wordt gewerkt met sponsoring vanuit enkele bedrijven, co-financiering van enkele bevriende festivals, en een eigen investering vanuit Boomtown. Voor de laatste 5.000 euro doet Boomtown nu beroep op de milieubewuste muziekfanaat, fesivalganger of Boomtown-sympathisant.

BoomBar crowdfunding: tickets, gratis drankjes en rondleiding achter de schermen voor wie de BoomBar steunt

Met deze crowdfundingsactie wil Boomtown op één maand tijd de resterende 5.000 euro ophalen. Er werd gekozen om deze actie op te zetten binnen het gloednieuwe Gentse crowdfundingsplatform crowdfunding.gent.

Alle donaties vanaf 5 euro zijn welkom. En wat meer is: wie een gift doet, ontvangt, naast eewige dankbaarheid, ook een extraatje van Boomtown. Dit gaat van gratis tickets (voor giften vanaf 50 euro), over abonnementen voor alle concerten tot vip-tickets en een rondleiding achter de schermen.

  • Alle info over de crowdunding via deze link: crowdfunding.gent/go/projects/boombar
  • De bouw van de BoomBar meevolgen kan hier: www.boombar.be
  • Het globale duurzaamheidsbeleid van Boomtown hier: www.boomtowngoesgreen.be

Steun de BoomBar en help zo mee aan de verduurzaming van de hele sector

De ambitie van het BoomBar-project reikt veel verder dan enkel Boomtown. Het prototype op Boomtown is slechts een eerste stap in de weg naar een meer duurzame barwerking op festivals en evenementen.

Het prototype zal deze zomer ook op een aantal andere festivals worden gebruikt, en nadien is het uiteraard de bedoeling om de opgedane kennis en praktijkervaring te gebruiken voor het verduurzamen van de barwerking op zoveel mogelijk festivals en evenementen.

Boomtown gelooft dat ook dit project een sneeuwbaleffect kan hebben op de hele sector, net zoals het bekerverhaal.

Abonnementen uitverkocht // Win tickets!

De abonnementen voor Boomtown zijn intussen uitverkocht! Er zijn wel nog dagtickets, en losse tickets per concert te koop. Het tweede concert van Gabriel Rios in de opera zal meer dan waarschijnlijk ook uitverkopen, dus gegadigden wachten best niet meer al te lang. Ook voor Lambchop, Sun Kil Moon, en Andy Stott zijn de tickets heel gegeerd. U bent gewaarschuwd!

Tickets zijn te koop via www.boomtownfestival.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Boomtown
Datum: 
21 - 25 juli 2015
Locatie: 
Kouter, Gent

Reservatie:

Meer over