Dinsdagavond (13/02) reikte Muziekcentrum Vlaanderen in een volle Ancienne Belgique voor de 13 de maal de Zamu Music Awards uit, de prijzen voor de meest verdienstelijke muziekpersoonlijkheden van het afgelopen jaar. De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar Bobbejaan Schoepen. De krasse tachtiger bracht live drie klassiekers uit zijn rijke repertoire, onder andere bijgestaan door Geike Arnaert (‘Le Temps des Cerises’) en door Daan Stuyven (‘De Lichtjes van de Schelde’). Daan was de enige artiest die huiswaarts trok met 2 awards onder de arm. De Zamu Music Award zelf kreeg een nieuw kleedje: een porseleinen megafoon ontworpen door beeldend kunstenaar Hugo Meert.

Veel collega-muzikanten en zowat de voltallige muziekindustrie genoten mee van de feestelijke uitreiking en de live-optredens van Jef Neve (winnaar award jazz), Admiral Freebee (winnaar award album), Bobbejaan Schoepen (winnaar lifetime achievement award), Daan (winnaar song en videoclip) in duo met Isolde Lasoen (winnares award muzikant) en Gabriel Rios die zijn nieuwe single ‘Angelhead’ aan de wereld voorstelde.

Presentator Otto Jan Ham overhandigde de nieuwe Zamu Music Awards en kreeg daarbij assistentie van o.m. Nathalie Meskens, Tom Barman, Bert Anciaux, Roland Van Campenhout, Gunter Lamoot, Philip Catherine en Tine Van Den Wijngaert .

Daan had vooraf vijf nominaties op zijn naam staan, waarvan hij er twee wist te verzilveren. Zijn hit ‘The player’ werd bekroond als beste videoclip én als beste song, één van de twee publieksprijzen dit jaar. Zo’n 18.000 muziekliefhebbers maakten hun keuze uit een lijst van 100 songs, waarbij The Player het nipt haalde voor ‘Hammerhead’ (A Brand), ‘Vonken en Vuur’ (Clouseau) en ‘Oud en Versleten’ (Yevgueni). Admiral Freebee maakte volgens zijn collega-muzikanten het beste album van 2006. Met ‘Wild dreams of new beginnings’ liet de admiraal Bart Peeters, Jef Neve en Daan achter zich.

dEUS, in 2006 nog goed voor 4 Zamu-beeldjes, leek dit jaar even opgezet met hun winst in de categorie live-act, waarin ze Clouseau vooraf gingen. Die andere Antwerpse legende, Wannes Van de Velde, zag zijn opgemerkte comeback bekroond met de award roots. In de strijd om de award popular versloeg Idool-laureaat Reborn kleppers als Helmut Lotti, Kate Ryan en Scala. Ozark Henry, nog niet bekomen van zijn veroveringstocht door Vorst Nationaal, was opnieuw aan het feest met de award pop-rock.

Goose haalde het in de categorie focus van Kaye Styles, Mira en Billie King en werd zo verkozen tot meest opvallende nieuwkomer van 2006. Buscemi ging aan de haal met de award dance, waardoor Shameboy, Milk Inc. en Praga Khan nog minstens een jaartje geduld moeten uitoefenen.

Axelle Red viel met het artwork voor ‘Jardin Secret’ in de prijzen. In de categorie zang bleef Axelle Red dit jaar ongekroond en was het An Pierlé die haar eerste Zamu Music Award mee naar huis mocht nemen. Isolde Lasoen, die de cymbalen bespeelt bij o.a. Daan en Billie King zorgde voor een primeur door als eerste vrouw de award muzikant in de wacht te slepen. Een andere primeur was er voor pianist Jef Neve, die de allereerste jazz award wegkaapte voor de neus van Flat Earth Society, Brussels Jazz Orchestra en Ben Sluijs.

Tenslotte mocht Gabriel Rios uit handen van minister Bert Anciaux de European Border Breakers Award in ontvangst nemen. Dit is een Europese erkenning die per land gaat naar de artiest die met zijn debuutalbum het meeste exemplaren verkocht in de rest van Europa. Met zijn tweede studioalbum in het verschiet is Rios alvast een stevige kandidaat om volgend jaar zelf enkele Zamu Music Awards in de wacht te slepen.

Canvas zendt op 18 februari om 12u30 een special uit over de uitreiking van de Zamu Music Awards 2006.

Winnaars:
Album: Admiral Freebee - Wild dreams of new beginnings
Zang: An Pierle
Focus: Goose
Live-act: dEUS
Muzikant: Isolde Lasoen
Roots: Wannes van de Velde
Popular: Reborn
Pop/rock: Ozark Henry
Dance: Buscemi
Jazz: Jef Neve
Clip: Daan - The Player
Artwork: Axelle red - Jardin Secret
Song: Daan - the Player
Lifetime achievement award: Bobbejaan Schoepen

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: