Je eerste 1.500 km zijn goud waard

Net als vorig jaar lanceert het BIVV in samenwerking met MNM een wedstrijd voor beginnende bestuurders, dit keer gericht op de gevaarlijke eerste kilometers. De actie is op gang geschoten in Planeet De Cock. Twee jongeren maken kans om ‘de ideale vakantiejob’ met een aantrekkelijk salaris te winnen en zijn tegelijkertijd de ambassadeurs van deze nieuwe BIVV-campagne.

Het ongevalsrisico van jonge bestuurders is bijzonder hoog tijdens de eerste duizenden kilometers na het behalen van hun rijbewijs. Vervolgens neemt dit risico af. Zo toont een studie van het BIVV aan dat het ongevalsrisico drie maal hoger is voor bestuurders die sinds het behalen van hun rijbewijs maar 2.500 km of minder hebben afgelegd, vergeleken met meer ervaren chauffeurs die al meer dan 9.500 km op de teller hebben. Daarom is het belangrijk dat deze eerste kilometers zo veilig mogelijk verlopen.

Nieuwe campagne

Vanaf dinsdag 22 april kunnen jonge automobilisten zich aanmelden die nog geen jaar hun rijbewijs op zak hebben om de ambassadeurs te worden van de nieuwe BIVV-campagne. Twee jongeren worden uitverkoren. De wagen waarmee ze rijden is heel herkenbaar en meteen ook het medium om de verkeersveiligheidsboodschap ‘Je eerste 1.500 km zijn de gevaarlijkste’ onder de aandacht te brengen. Zo gaan beide ambassadeurs ondermeer naar bepaalde grote zomerevents om zo de jongeren te sensibiliseren aan de hand van een risicoperceptietest, in samenwerking met de GOCA. De twee jonge automobilisten kunnen elk een bedrag van 1.500 euro verdienen als zij tijdens de maand juli of augustus hun trajecten op een veilige manier afleggen. Tijdens elke rit worden ze vergezeld door rijbegeleiders van Federdrive die de jongeren bijstaan met handige tips.

Jongeren moeten uiterst voorzichtig zijn tijdens de eerste duizenden kilometers. Ze moeten eerst nog de automatismen ontwikkelen die vereist zijn om een voertuig te besturen, wat soms ten koste gaat van het ontleden van de verkeerssituatie. Sommigen hebben daarentegen net de neiging om de objectieve risico’s te onderschatten en hun eigen kunnen te overschatten. Daarom heeft het BIVV beslist om deze ietwat specifieke sensibiliseringscampagne te lanceren.

Rino Ver Eecke, nethoofd van MNM, is erg opgetogen over dit initiatief: “MNM vindt het belangrijk om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer. We hopen op deze speelse wijze ons steentje bij te dragen in verkeersveiligheid bij jongeren. We willen hen stimuleren om een goede weggebruiker te zijn en zijn blij dat we hiervoor opnieuw samenwerken met het BIVV.”

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet: “Het is voor ons een absolute prioriteit om het aantal ongevallen met jonge slachtoffers te doen dalen. Go For Zero is onze missie! De cijfers van de verkeersveiligheidsbarometer 2013 duiden al op een constante en consequente daling van dit soort ongevallen sinds 2008. We zitten op de goede weg maar dat is niet voldoende, we moeten deze lijn verder doortrekken.”

Jongere bestuurders: enkele verontrustende cijfers

  • In 2012 waren jonge automobilisten van 18 tot en met 24 jaar betrokken in 23 % van alle ernstige auto-ongevallen (3.975 ongevallen in 2012), terwijl ze slechts 8,7% uitmaken van de bevolking.
  • Het (letsel)ongevallenrisico (het aantal letselongevallen per gereden kilometer) is 6 keer hoger voor 19-jarige mannen dan voor 32-64 jarige mannen. Bij 19-jarige vrouwelijke chauffeurs is het ongevalsrisico 3 maal hoger dan dat van 32-64 jarige vrouwen.
  • 21 % van de autokilometers tijdens weekendnachten worden afgelegd door 18-25 jarige autobestuurders, maar zij vertegenwoordigen wel 35 % van alle autobestuurders betrokken in ernstige auto-ongevallen tijdens weekendnachten.
  • Verkeersongevallen vormen de belangrijkste doodsoorzaak voor jonge mannen van 20 tot 24 jaar.

Hoe meedoen?

Jonge automobilisten die hun rijbewijs hebben gehaald tussen april 2013 en april 2014 kunnen zich tot 3 mei inschrijven via www.mnm.be om deel te nemen aan de wedstrijd. Iedereen die wil mee doen, moet eerst het Go For Zero Charter ondertekenen en vult in waarom hij/zij de ideale kandidaat is voor de vakantiejob. Op zaterdag 3 mei komen de luisteraars in Weekend Astrid te weten welke twee jonge chauffeurs de job krijgen.

Om de jonge bestuurders op weg te helpen, heeft het BIVV een boekje ‘Onderweg naar meer ervaring’ ontwikkeld dat wordt verdeeld aan iedereen die slaagt voor het praktisch rijexamen. Het boekje bevat niet alleen handige tips & tricks voor de jongeren zelf, maar ook voor hun ouders. Op jaarbasis worden 130.000 exemplaren verdeeld.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over