Aya, de 3D-animatiereeks van VTMKZOOM over veilig verkeer voor kleuters, doet vanaf nu maandag 19 september 2016 mee met de Week van de Mobiliteit. Hiervoor organiseert VTMKZOOM samen met Mobiel 21 voor de vijfde keer op rij de ‘Aya op school’-actie. Maar liefst 3.700 kleuterklassen in Vlaanderen doen dit jaar mee, meteen een recordcijfer. Aya doet ook mee met de Autoloze Zondag nu zondag 18 september in Roeselare, waarbij kleuters via een heel parcours al spelenderwijs meer leren over het verkeer. Aya komt tot stand met steun van de Vlaamse overheid.

4 op de 10 ongevallen bij kinderen vinden plaats tussen woning en school

Er zijn ondertussen twee seizoenen gemaakt van de animatiereeks om kleuters en hun ouders meer bij te leren over verkeersveiligheid. En dat is ook meer dan nodig. Uit een onderzoek van BIVV (2015) blijkt dat 4 op de 10 ongevallen bij kinderen plaatsvinden op weg tussen hun woning (of elders) en de school. Drie verklarende factoren bij ongevallen van het kind (van 4 tot 8 jaar) zijn oversteken zonder te kijken (43%), een voetganger die oversteekt achter een obstakel en hierdoor niet zichtbaar is (39%) en een voetganger die oversteekt terwijl het licht op rood staat (8%).

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts is alvast grote fan van Aya: “Kinderen zijn kwetsbaar, zeker ook op de weg. Het aanleren van de verkeersregels kan dan ook niet vroeg genoeg beginnen. Zorgen voor meer verkeersveiligheid én verkeersbewustzijn voor alle leeftijdsgroepen is 1 van de prioriteiten in de strijd tegen de schande van de 400 verkeersdoden in Vlaanderen. De leuke, speelse en aantrekkelijke manier waarop Aya dat doet voor kleuters is hier een ideaal hulpmiddel bij.”

Dankzij de ‘Aya op school’-actie krijgen de kleuterklassen heel wat materiaal aangeleverd. De tv-reeks staat centraal, aangevuld met een Aya-spel over het verkeer, waar de kleuters Aya-stickers mee kunnen verdienen. Bij de Aya-week hoort ook een uitgebreide campagne op tv en radio.

Staf Coppens, Clara Cleymans en Tina Maerevoet spreken in, Evi Hanssen zingt Aya-lied

In de animatiereeks Aya leren broer en zus Otto en Belle het knalgele ruimtewezentje Aya meer bij over het verkeer. Staf Coppens neemt de stem van Aya voor zijn rekening, Clara Cleymans is Belle en Tina Maerevoet doet de stem van Otto. Evi Hanssen zingt dan weer het Aya-lied in, dat als begingeneriek wordt gebruikt. Iedereen kan de afleveringen van Aya ook elke weekdag om 10.00 bekijken op VTMKZOOM en elke zaterdag en zondag om 6.10 en 7.00 in het VTMKZOOM-ochtendblok bij VTM.

Het vorige seizoen van Aya was een groot succes: de 3D-animatiereeks bereikte maar liefst 1.110.000 Vlamingen en 72,3% van alle 4-9 jarigen in Vlaanderen hebben ondertussen al minstens 1 aflevering gezien (Bron: CIM Audimetrie). Ook in Nederland wordt Aya uitgezonden.

VTMKZOOM organiseert de Aya op school-campagne samen met Mobiel 21. Meer informatie over Aya is te vinden op aya.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over