Hoe vergelijk je de opkomst en ondergang van een oude stad met menselijke relaties? Classic Water frontman Tom Gerritsen is historicus en dat toont hij met zijn mystieke metaforen. De derde single ‘Carthage’ legt een spookachtige betovering over de luisteraar, wat nog versterkt wordt door de allereerste Classic Water videoclip.

De tekeningen voor de video zijn gemaakt door kunstenares Leila Merkofer uit Zürich en zijn geanimeerd door Classic Waters eigen Lotte van Leengoed.

Voor fans van: Bill Callahan, Bedhead, Pinback

Classic Water werd lovend ontvangen met singles Living Likeness en It’s Never Easy. Debuutalbum Concrete Pleasures verschijnt op 12 maart 2021. “Tom Gerritsen‘s Americana voice has that glowing timbre that made Ryan Adams and the late great Gram Parsons so emotionally special. Classic Water is about classic high-quality songwriting. Great tune, bewitching sound, and alluring vocals.” – Turn Up The Volume (BE)

Bekijk de videoclip HIER

Met de eerste single kreeg Classic Water al pers- en radioaandacht uit Nederland, België, China, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Amerika.

Over de single

Carthage is geïnspireerd op het verhaal van de val van de gelijknamige stad (Carthago in het Nederlands), en de Romeinse generaal die stond te huilen buiten de stad terwijl soldaten het tot de grond toe afbrandden. Hij begreep toen dat ook Rome ooit ten onder zou moeten gaan. Het nummer trekt een parallel tussen de opkomst en ondergang van beschavingen en de opkomst en ondergang van menselijke relaties.

Over de band

De nummers van Classic Water roepen het gevoel op van een autorit over stoffige achterafwegen, dwars door al lang verlaten dorpen, terugdenkend aan wat er ooit was maar nooit meer zal zijn. De surrealistische woorden van zanger Tom Gerritsen zijn verpakt in nummers vol uitgestrekte instrumentale stukken met verstrengelde melodielijnen, afgewisseld met korte rock-and-roll-achtige uitbarstingen. Eerder bracht Tom folkmuziek uit als The T.S. Eliot Appreciation Society, waarmee hij meer dan 180 optredens speelde in Europa. Het is een onvergetelijke ervaring om Classic Water op het podium te zien. Het debuutalbum Concrete Pleasures is opgenomen en geproduceerd door Stacy Parrish (T Bone Burnett, Alison Krauss & Robert Plant) in een 14e-eeuwse Zweedse boerderij.

De band is vernoemd naar een gedicht van David Berman (Silver Jews, Purple Mountains).

Live

  • 04.12.2020 | De Nijverheid, Utrecht
  • 19.12.2020 | Willem Twee, Den Bosch
  • 20.01.2021 | De Nieuwe KHL, Amsterdam (i.s.m. GRAP)
  • 14.03.2021 | EKKO, Utrecht (album release show)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over