Vanaf 15 november verblijven Eline De Munck en Bert Verbeke in Bogota en nadien in Medellin om zich een beeld te vormen van het leven van kinderen die moeten overleven in sloppenwijken. Hun indrukken documenteren ze ter plekke met filmopnames. Nadien hopen ze te kunnen getuigen over hun wedervaren in Colombia.

Ter voorbereiding van de musical muerto, een stuk als aanklacht tegen de wereldwijde, onrechtvaardige situatie van kinderen in oorlogsituaties.

Vanaf 15 november verblijven Eline De Munck en Bert Verbeke in Bogota en nadien in Medellin om zich een beeld te vormen van het leven van kinderen die moeten overleven in sloppenwijken. Hun indrukken documenteren ze ter plekke met filmopnames. Nadien hopen ze te kunnen getuigen over hun wedervaren in Colombia. Vorige week werd de complete cast van MUERTO, een musical als aanklacht tegen het misbruik van kinderen in oorlogsituaties, bekend gemaakt. Opvallende namen waren Bert Verbeke en Eline De Munck. Beiden kozen zeer bewust voor dit stuk dat mistoestanden met kinderen in oorlogsituaties wil aanklagen en bespreekbaar maken.

Bert beaamt: "In Bogota hopen we aan de praat te raken met straatkinderen, we bezoeken de sloppenwijken en proberen ons een beeld te vormen van hun situatie. Wat kunnen wij doen? Daarna vliegen we door naar een andere grote Colombiaanse stad, Medellin waar nog een groot deel van de bevolking in sloppenwijken leeft. We hopen dat de straatkinderen ons hun verhaal willen vertellen. We gaan er ook een duidelijker zicht krijgen op de situatie van kindsoldaten."

Eline voegt er aan toe: "Natuurlijk springen we niet onbezonnen op dat vliegtuig. We hebben contacten gelegd met verschillende organisaties ter plaatse die ons in contact kunnen brengen met kinderen in uitzichtloze situaties. In de hoop dat we iets voor hen kunnen betekenen. Zo hebben we o.m. kennis gemaakt met de stichting Hogares Claret, die zich inzet voor kinderen die gevlucht zijn uit de burgeroorlog. Ze proberen hen te helpen m.b.v. theater, muziek en voetbal. We ontmoeten er ook Eddy Veldhuizen, voorzitter van de stichting www.straatkinderenmedellin.com. We willen in Medellin ook nog in gesprek geraken met Bienestar Familiar die zich inzet voor het lot van kindsoldaten in die regio."

Alles wordt uitgebreid gedocumenteerd. Eline en Bert hopen zo bij terugkeer te getuigen over deze mistoestanden en een steentje bij te dragen tot een betere situatie van deze kinderen. Eind november zijn Eline en Bert terug in het land.

Muerto - brandend actueel

We volgen de strijd van een moeder tegen het grote, dreigende FARC. Een meeslepende, dynamische musical over straatratten in Bogotà, over moedige kindsoldaten in de jungle, over leven en overleven, over machtswellusteling en rebellenleider Raul in de onherbergzame wouden van Colombia, over de rijke Cataldo die van vreemde praktijken wordt verdacht en over Maria en haar kinderen. Een musical over de schrijnende situatie in Colombia.

Uitgezonderd.Theater! en Judas TheaterProducties slaan, met dit prestigieuze project, de handen in elkaar om zo meer aandacht te krijgen rond het steeds toenemende fenomeen ‘kindsoldaten’. Een musical waarin verdriet, hoop en humor worden gedragen door prachtige composities en opzwepende hits. Een absolute aanrader voor de hele familie. In 2013 werd deze musicalcreatie voor het eerst op de planken gezet. Hetzelfde creatieve team met regisseur James Cooke, schrijver Tijl Dauwe en componist Sam Verhoeven zet zijn schouders onder deze nieuwe versie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: