In de documentaire reeks Comedian vindt werk maken tien Vlaamse stand-upcomedians kennis met evenveel moeilijke beroepen. Moeilijk, zoals in: fysiek lastig, of psychologisch zwaar, of niet voor gevoelige zielen. Kortom, een beroep waarvan men wel eens zegt: ‘blij dat iemand het doet’. De spits wordt afgebeten door Bert Gabriëls, die drie dagen aan de slag gaat als wegenwerker. Op dinsdag 8 januari om 22.00 u.

Comedian timmert aan weg
Stand-upcomedian Bert Gabriëls (onder meer bekend van Zonde van de zendtijd en Comedy Casino) staat al zeven jaar achter een microfoon en heeft eigenlijk nooit een ‘fysiek zware’ job uitgeoefend. Het was dus wel even wennen toen hij voor Comedian vindt werk drie dagen aan de slag ging als wegenwerker bij Aswebo.

Voor dag en dauw opstaan, putten graven, rioleringen leggen, beton snijden, tarmac gieten, enz. Er is één constante bij al deze werkzaamheden: het is allemaal slecht voor de rug. En soms ook levensgevaarlijk.

Bert: “Sinds ik dit werk heb gedaan rijd ik extra voorzichtig langs wegenwerken. Luister goed automobilisten: jullie mogen er langs als er wordt gewerkt, het is een gunst, geen recht”.
Na drie dagen treedt Bert kort op voor zijn gelegenheidscollega’s. Bert: “Chapeau voor iedereen die dit godganse dagen doet. De eerste dag al had ik pijn aan mijn schouders en rug. Van zodra ik die zware werkjas aantrok feitelijk”.

Niet om te lachen
In de documentaire reeks Comedian vindt werk maken tien Vlaamse stand-upcomedians kennis met evenveel zware beroepen, van tomatenplukker over wegenwerker tot bejaardenverzorger en sociaal helper. Na drie werkdagen mogen de comedians doen waar ze nog altijd het beste in zijn: optreden. Voor hun werkmakkers-van-drie-dagen deze keer. Moe en gelouterd, en met een diep respect voor hun gelegenheidscollega’s. Comedian vindt werk is geen humorprogramma, maar een reeks van tien reality-documentaires, al mag er natuurlijk ook wel eens gelachen worden..

Comedian vindt werk zet zo tien miskende beroepen in het zonnetje. Bert Gabriëls wordt wegenwerker. Gili stelt zich ten dienste van een beschutte werkplaats. Arbi el Ayachi gaat drie dagen op een varkenskwekerij werken. Steven Mahieu wordt sociaal assistent bij probleemjongeren. Nigel Williams gaat in een tuinbouwbedrijf tomaten plukken. Xander De Rycke sorteert bagage op Zaventem. Wouter Deprez verzorgt bejaarden. Lies Lefever gaat aan de slag in de vismijn. Henk Rijckaert pakt de industriële schoonmaak aan en Michael Van Peel monstert aan op een baggerboot.

De comedians draaien effectief mee in het zware werkritme van hun nieuwe collega’s. Ze worden aan den lijve geconfronteerd met de moeilijke werkomstandigheden en de onverwachte problemen van het beroep, maar krijgen ook inzicht in de waarde en het belang van hun nieuwe job. Ze doen dat met de scherpe blik die hun eigen is, zien de pijnpunten en de positieve kanten. En allemaal zijn ze achteraf formeel: ‘Petje af voor mensen die dit werk iedere dag doen....’

Bij wijze van ‘comic relief’ wordt elke opname afgesloten met een kort optreden van de comedian in kwestie voor zijn tijdelijke collega’s en de mensen die hij op de werkplek heeft leren kennen. De observaties, ervaringen en vaststellingen van de voorbije dagen vormen daarbij uiteraard het uitgangspunt en zijn voor het gelegenheidspubliek een bron van herkenning en hilariteit. De humoristische bedenkingen en reflecties uit het optreden worden als een rode draad doorheen de afleveringen geweven.

Comedian vindt werk is een eerbetoon aan beroepen die zelden in de belangstelling staan. En tegelijk een onvoorwaardelijk statement van tien populaire comedians: ‘Respect voor wat jullie doen.’

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: