Na een succesvolle Belgische première op Film Fest Gent in aanwezigheid van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke, start de Belgische spraakmakende documentaire MOTHER van Kristof Bilsen aan zijn Vlaamse toernee. Het actuele thema van de film (mantelzorg en dementie), vraagt een gespreide release met aandacht voor debat in aanwezigheid van de regisseur en enkele experts terzake. Deze culturele filmtournee start op maandag 28 oktober in het Filmhuis in Mechelen, bezoekt op 29 november het Festival van de Gelijkheid in Gent en wordt op 17 december in de Roma vertoond. Ook in 2020 zal Mother vertoond worden in verschillende bioscopen en culture centra, waaronder Aalst, Sphinx en vele anderen. De film brengt een innemend en sereen portret over een alternatieve manier van mantelzorg en zoekt naar antwoorden hoe het verder moet, als je zelf niet meer kan zorgen voor je dierbaren.

Minister Wouter Beke was zeer opgetogen na de première in Gent: "Een goede film doet nadenken. Dat maakt van MOTHER een heel goede film. Hoe gaan we als samenleving om met heel kwetsbare mensen? Wat betekent zorg in een wereld die steeds globaler wordt? En welke opofferingen zijn we bereid om daarvoor te maken? Een absolute aanrader voor iedereen die even voorbij de waan van de dag wil kijken".

Ook de maatschappelijke sector reageert zeer positief:

Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen): "MOTHER is geen film over zorgverlening van mensen met dementie in Thailand. Deze film gaat over ieder van ons; het is een allegorie van een strijd voor een kwaliteitsvol bestaan. MOTHER is een film over liefde, onvoorwaardelijkheid en grenzeloze generositeit, een film die onze samenleving, waar nog nauwelijks plaats is voor kwetsbaarheid, een noodzakelijke spiegel voorhoudt."

Willem Lemmens (Universiteit Antwerpen, filosoof): "MOTHER doet ons nadenken over wat Aristoteles philia noemt: vriendschap die banden smeedt, over de grenzen van landen en generaties heen, zelfs wanneer we radicaal afhankelijk en kwetsbaar zijn geworden. MOTHER toont waar menselijke waardigheid om gaat: de kwetsbaarheid van de ander dragen … en zich gedragen weten."

Manu Keirse: "De film doet ons niet alleen anders kijken naar mensen met dementie en hun omgeving, maar brengt een fundamentele boodschap voor onze technische en globaliserende wereld. Ze leert je kijken in de diepte en laat je erachter komen wat werkelijk belangrijk is in het leven."

Dirk De Wachter : "Deze film toont de uiterste kanten van de menselijke ziel : verlating en verbinding, afstand en nabijheid, onvermogen en engagement. Het samengaan van schoonheid en machteloosheid is erg confronterend, de beelden blijven lang nazinderen.

De film werd international bejubeld en is geselecteerd voor verscheidene internationale filmfestivals (waaronder deze week ook Chicago).

MOTHER schetst een gevoelig portret van Europese Alzheimerpatiënten die door hun familie in de handen van Thaise zorgverleners worden achtergelaten, om er in alle rust en sereniteit hun laatste levensfase door te kunnen brengen.

De film daagt ons uit om na te denken over wat de rol van een moeder is, stelt in vraag wat we aan onze kinderen en onze moeders verschuldigd zijn, en werpt een diepgaande blik op hoe we de meest pijnlijke dilemma’s van het leven met waardigheid het hoofd kunnen bieden. Het brengt ook een verrassend beeld van een verzorgingstehuis dat onze kennis over mantelzorg en zorg voor zieken in een ander daglicht stelt.

MOTHER werd gefilmd met een uiterst attente observationele aanpak en het uitzonderlijke camerawerk onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over