Ook in Eindhoven heerste er een heerlijke nazomer. Het was daarom langs ene kant jammer om heel de dag binnen te zijn, maar toch trokken wij zaterdagnamiddag alweer naar de Effenaar voor de tweede dag van FemME. Deze keer voor een “full power electric” versie.

Er werd gestart in de kleine zaal met Circle Unbroken. Een Belgische metalband die de publieksprijs op de FemME battle hadden gewonnen. Zij startten met 'Black Fire'. Hun zangeres Marieke Bresseleers leek wel een metal versie van Britney Spears met haar twee blonde staartjes en kort jurkje, maar van stem helemaal anders, met veel meer kracht en 'ballen'. Met 6 stonden ze op podium en ze zorgden daar voor een heel volle sound, soms eerst rustig om daarna voluit te gaan. 'The Call' was daar een mooi voorbeeld van. Hier kon je ook goed horen hoe mooi de stem van zangeres was. Een band met zeer veel potentieel, door hun sterke nummers en vooral ook door hun frontvrouw die er vol overtuiging staat.

Opener van het grote podium was End Of The Dream. Een jonge Nederlandse band waarbij we al snel een vergelijking gingen maken met die andere zo bekende Nederlandse symphonische metalbands zoals Within Temptation en Epica. Muzikaal zit het met deze band ook zeker wel goed, maar hun frontvrouw Micky Huijsmans moet er nog een beetje in groeien. Ze heeft de looks en een goede stem, maar in het begin van de show hoorde je nog wat twijfel en onzekerheid, al verminderde dat wel naarmate de show vorderde. Ze brachten o.m. 'All I Am' van het gelijknamige album dat ze in 2015 uitbrachten. 'Wakeless' was een nieuw nummer dat op hun tweede album zal verschijnen waar ze nu volop aan werken.

FemME gaat door in de Effenaar, leuke plek met de grote en de kleine zaal, maar als niet roker had je jammer genoeg nergens een plekje om je even relaxed neer te zetten. (de rokers hadden zetels in de rookzaal, maar daar zit je liever niet als niet roker)

Ex Libris gaven op FemME hun allereerste optreden nadat ze er een tijdje mee gestopt waren. En ze hadden er duidelijk weer zin in, de bassist begon er aan met een grote glimlach op zijn gezicht en die tevredenheid bleef heel de show zichtbaar. Zangeres Dianne van Giersbergen viel heel goed op met haar lange rode jurk. En wat een stem had zij! Ze kon echt heel hoog uithalen. Op zich zag ze er meer klassiek uit dan metal, maar ze had de juiste uitstraling en een geweldige stem en ze had het publiek op haar hand. De fans hadden deze band duidelijk gemist en genoten er nu ten volle van.

Diabulus in Musica zijn de Spaanse meesters in symphonic metal. Hier hoorden we naast de stem van zangeres ook nog regelmatig die van toetsenist. Wat toch voor een beetje afwisseling zorgde. Diabulus in Musica heeft een speciale band met Nederland omdat hun eerste optreden buiten Spanje in Nederland was. Ze speelden o.a. 'Ishtar' van het debuutalbum "Secrets" uit 2010 en 'Eternal Breeze' van “Argia” uit 2014. Zangeres Zuberoa Aznárez verontschuldigde zich omdat hun bassist last minute niet kon mee spelen en ze daarom genoodzaakt waren om de baslijn op tape af te spelen, maar de fans vergaven het hen.

Sleeping Romance was er daarna weer helemaal klaar voor in de kleine zaal. Vrijdag brachten Frederica en Frederico met twee nog een akoestische set, maar zaterdag ging het full power met de volledige band. Ze brachten o.m. 'The Promise Inside'.

Op het grote podium was het daarna de beurt aan Kobra and the Lotus. Voor 'Hold On' kondigde zangeres Kobra Paige aan dat ze heel erg zenuwachtig was omdat dit hun eerste show was na een jaar onderbreking. Maar Kobra moest nergens nerveus voor zijn want ze deed het fantastisch. Tijdens het jaar pauze hadden ze echter niet zomaar niets gedaan, ze hadden namelijk een dubbel album "Prevail" opgenomen. De twee gitaristen deden een kleine battle vooraan op de catwalk. 'Forever One', werd eerst een a capella onderonsje tussen Kobra en het publiek, maar daarna ging het vollebak met heel de band.

In de kleine zaal was het weer de beurt aan een Belgische band. Bliksem gaf er het beste van zichzelf. Blootvoets stond zangeres Peggy Meeussen haar mannetje naast haar vier mannelijke collega's. Bliksem bracht in 2015 het album "Gruesome Masterpiece" uit en daarvan brachten ze heel wat nummers zoals 'Room Without a View' en 'Morphine Dreams'.

Uit Noorwegen kwam Sirenia. Zij brengen in november hun nieuwe album "Dim Days Of Dolor" uit. En dat was niet alles wat er nieuw was, hun zangeres Emmanuelle Zoldan is ook vrij recent écht bij de band gekomen als leadzangeres. Ze werkte eerder al samen met de band maar zong toen in het koor. Ze speelden o.a. 'Once my light'. Terwijl deze band een zeer klassiek geschoolde zangeres had, had de andere dan totaal weer een andere stem. The Charm The Fury is een Amsterdamse metalcore band en wat zangeres Caroline Westendorp op het podium doet is niet echt klassiek te noemen. Integendeel, maar het geeft weer eens wat afwisseling, op een metal festival moet er regelmatig eens geschreeuwd en gegrunt worden. Ze zijn bezig aan een tweede album. In het publiek ontstond een klein moshpitje. De band straalde veel energie uit en dus kon je ook veel beweging zien voor het podium.

Headliner van zaterdag was The Birthday Massacre. Zij hebben zo wat van verschillende genres in zich. Als zangeres Chibi zong was het meer klassieke wat naar boven komt, maar als gitarist Rainbow (met een witte en een zwarte sneaker aan) zijn grellig stemmetje bovenhaalde had je meer een iets creepy gevoel. Maar dat is wat de Canadezen net willen, twee kanten belichten, een happy (birthday) gevoel tegenover een creepy (massacre) gevoel en daar slaagden ze heel goed in . Hun drummer Rhim was zaterdag jarig en dus zong het publiek ook even een “happy birthday” voor hem. De band brachten o.m. 'Goodnight' van het album “Walking with Strangers”. Rock, metal en synthpop, The Birthday Massacre bracht er een mooie mix van.

FemME gaat nog door op zondag met als headliner Arch Enemy. Verder staan o.m. Xandria, Winter In Eden en Ancient Bards nog op het programma. Er zijn nog tickets beschikbaar aan de kassa, dus zak gerust af naar de Effenaar in Eindhoven voor de laatste Female Metal Event.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: