Els Verhaeren

Zaterdag een nieuwe dag voor Graspop Metal Meeting. Wakker worden en zien dat de zon schijnt. Nadat we de auto achter lieten langs de kant van de weg, wandelden we onder die stralende zon naar de festivalweide. Maar onderweg hoorden we dat de camping toch echt geen pretje meer was. Mensen pakten hun tentjes terug bijeen om weer op te bergen in de auto en zagen zelfs een rit heen en terug naar het Waasland beter zitten dan nog eens een nachtje in hun tent. Tja, een metalhead heeft wat over voor zijn muziek. Op de festivalweide zagen we dat de organisatie van GMM hun best hadden gedaan om natte plaatsen van de dag ervoor terug droog te leggen met verse boomschors. Het kleine moeras net na de inkom was verdwenen.

Een mooi hoopje metalfans had zich al verzameld voor Bliksem. De Antwerpse metal band mocht mainstage 1 openen op zaterdag. Zangeres Peggy Meeussen droeg een knalrode jurk en viel dus goed op daar op dat grote podium. Bliksem stond al voor de derde keer op Graspop, maar dit was de eerste keer dat ze op de mainstage stonden. Municipal Waste, een Amerikaanse thrash metal band, bracht hun protest song tegen Donald Trump. Die nog eens onderstreept werd door hun backdrop waarop Trumps hoofd ontplofte.

Op zaterdag stond er meer vrouwelijk metal geweld gepland op de mainstages. Ook Halestorm heeft een frontvrouw. Elizabeth 'Lzzy' Hale is er dan ook nog eentje die mag gezien worden. Gewapend met een elektrische gitaar en een geweldige stem straalt zij heel veel charisma uit. De band bracht vorig jaar het nieuwe album "Into the Wild Life" uit. Zij stonden nu voor de eerste keer op Graspop en hadden al direct veel succes bij het publiek. Lzzy weet haar publiek te bespelen, al even goed als ze haar double neck gitaar bespeelt tijdens "I Like It Heavy". Ook drummer Arejay Hale (broer van Lzzy) had heel wat interactie met het publiek. Wie nog niet overtuigd was van Lzzy's kunnen, kreeg nog een aardige staaltje van haar stembereik te horen bij "Mister Misery".

Het was zaterdag niet alleen GMM, de rode Duivels moesten natuurlijk ook hun tweede en zeer belangrijke match tegen Ierland spelen. Graspop had dus voorzien dat zij die wilden op groot scherm de match konden volgen. Heel wat supporters liepen al rond met de zwart-geel-rood streepjes op hun gezicht, hier en daar wat duivelse horens op een hoofd en wat rode duivels voetbalshirts. Maar die werden toch wel even onder gestopt door regenjasjes want tussen 13 en 14.30u viel er toch weer wat regen uit de lucht.

Met Pennywise ging GMM even de punkrock richting op. Voor de tweede keer stonden zij in Dessel op het podium. Het publiek kreeg dankzij hen al wel zin in wat moshpits. Ze brachten een cover "(You Gotta) Fight for Your Right (To Party)" van Beastie Boys en dat werd luid meegezongen, alsook bij hun versie van "Stand By Me". "Bro Hymn" is en blijft natuurlijk hun gekendste nummer.

Tegen 15u gingen we achteraan aan de mainstage staan, zodat we met één oog naar de voetbal konden kijken en één oog op Skillet konden houden. Rond het grote scherm waren toch wat voetbalfans verzameld. Zowel fans van de Belgen als voor de Ieren want hier en daar zagen we wat Ierse vlaggen verschijnen. Terwijl Skillet hun nieuwe nummer "Feel Invincible" speelde, hoopten we dat de Duivels heel toepasselijk hun eerste goal zouden maken, maar dat mocht niet zijn.

Na 24min speeltijd stonden de Rode Duivels supporters te juichen voor een goal maar die werd jammer genoeg afgekeurd. We deden dan maar mee met Skillets "Feel Like A Monster". Tweede helft van de match was veel interessanter en direct feest als Lukaku zijn eerste goal maakte. Uiteindelijk hebben de Duivels gewonnen met 3-0 en kon het metal feestje verder met Testament.

Ondertussen liep Jani Kazaltzis ook rond op Graspop net zoals hij beloofd had. Op de Facebook van GMM kan je een interview met hen zien.Sfeerbeelden Zaterdag - 1

Met Dropkick Murphys werd het toch nog een Iers feestje. De Amerikanen met Iers-katholieke roots zullen misschien wel een beetje misnoegd zijn geweest op de Belgen, maar het deed niet af aan de sfeer die je voor het podium zag. Ze speelden onder andere "Rose tattoo".

Wie koud hadden kon zich gaan verwarmen bij Bullet For My Valentin. Van bij het eerste nummer "No Way Out" werd het publiek getrakteerd met podiumhoge vlammen die de temperatuur voor het podium even een aantal graden deden stijgen. Matthew Tuck en co gaven er een goei lap op. Het publiek genoot en crowdsurfte massaal richting de frontstage tijdens "The Last Fight". Michael Thomas zorgde voor een drumsolo en het publiek reageerde daar luid op. "Tears Don't Fall" had ook heel veel succes.

Graspop had ondertussen toch wel weer wat regenbuien weten overkomen en dat kon je jammer genoeg wel een beetje zien aan het terrein. Zeker aan de kant van mainstage 2 had de weide veel te verduren gekregen. Het 'gras' in Graspop mocht voor velen al gewijzigd worden in 'modder', maar toch de festivalweide van GMM zag er nog niet zo slecht uit als de festivalweide op Rock Am Ring twee weken geleden.

De 'Nameless Ghouls' van Ghost hebben voor deze tour nieuwe maskers gekregen. De identiteit van Papa Emeritus II was enkele tijd geleden uitgekomen dus heeft Ghost nu ook een nieuw zanger, Papa Emeritus III. Al denken sommige dat het nog steeds dezelfde zanger is maar in een nieuw gewaad. De Ghouls moeten het echt wel warm hebben onder hun maskers. Tussen twee nummers door kon je hen in de weer zien met handdoeken, met hun rug richting publiek welteverstaan, zodat niemand zou zien wie ze waren. Papa Emeritus III gaf nog een lesje over het vrouwelijke orgasme, waarna ze eindigden met "Monstrance Clock".

Na Ghost was het de beurt aan Slayer. Deze thrash metal band hoort zeker en vast tot het lijstje van Graspop anciens. Deze 2016 editie is al de negende keer dat ze op de metalgronden van Dessel staan. Slayer was er zelfs bij op die allereerste editie in 1996. Dat de mannen legendarisch zijn hoeft dus niet meer gezegd te worden. Elke metalhead heeft zich namelijk al wel eens laten gaan op 'Raining Blood'. Het publiek was zelfs al om Slayer aan't roepen voor Ghost gedaan was. Het was dan ook al goed druk geworden aan mainstage 1. Intro was een stukje "Thunderstruck" en daarna speelden ze "Repentless". Het publiek genoot van de vier mannen en schreeuwde dan ook luid mee op "War Ensemble" en "Mandatory Suicide". "Dead Skin Mask" deden ze zo mogelijk nog luider mee. Het geluid van beide gitaristen kwam jammer genoeg niet goed door aan de linkerkant van het podium. Kerry King zijn leads kwamen links niet goed door. De nummers van Slayer hebben vaak heel gekende gitaarrifs zoal bij "Raining Blood", in het publiek werd dan ook gretig op gereageerd.

Daarna was het de beurt aan Nightwish. De Finse symfonische metal band brachten hun nummers op de gekende wijze. Zangeres Floor Jansen gaf het beste van zichzelf tijdens nummers als “Storytime”. Tijdens Nightwish was het weer beginnen regenen boven de festivalweide. En dat werd er niet beter op toen de headliner Volbeat begon, integendeel. Micheal Poulson en zijn vrienden stonden voor de vijfde keer op GMM waarvan al de tweede keer als headliner. De sfeer zit dan ook altijd heel goed als zij nummers als “Sad Man’s Tongue” brengen. De combinatie van country en heavy metal doet het nog altijd goed. Op het podium was er regelmatig vuurwerk te zien.

Dag twee van Graspop Metal Meeting zat er daarmee op. Toch weer goed nat geworden dus gingen we slapen met de hoop dat het zondag écht droog zou gaan blijven en we die laatste dag onder een stralende zon zouden kunnen door brengen op ons grootste metalfeest.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: