Het onvolprezen Belga Sport presenteert – voortaan op woensdag na Terzake – in het voorjaar drie nieuwe sportdocumentaires en brengt zijn totaal daarmee op een indrukwekkende vijftig. Op 9 januari gaat Belga Sport van start met de nieuwe documentaire Werder Bremen-Anderlecht. Droom aan diggelen, over de rampzalige en onwaarschijnlijke nederlaag van Anderlecht tegen Werder Bremen in de Champions League van 1993-1994.

Begin jaren negentig heeft Anderlecht-voorzitter Constant Vanden Stock zijn grote doel, ooit de Europabeker voor Landskampioenen winnen, nog lang niet opgegeven. De Brusselse club heeft in eigen land met succes een aanval van KV Mechelen op haar koppositie afgeslagen en in Europa wordt ze nog altijd tot de groten gerekend. Zo zit Anderlecht zelfs mee aan tafel wanneer in 1991 de UEFA beslist Europacup 1 om te vormen tot Champions League.

En in die Champions League voelt Anderlecht zich al snel thuis. Eind 1993 dringt het team onder leiding van de Nederlandse trainer Johan Boskamp zelfs door tot de laatste groepsfase van de competitie. Nadat thuis de grote favoriet, AC Milan, op 0-0 is gehouden, worden de verwachtingen in het Astridpark opgeschroefd. Niet ten onrechte. Want zonder virtuozen als Degryse en Nilis neemt Anderlecht in de tweede wedstrijd, uit bij de Duitse landskampioen Werder Bremen, een vliegende start. Diep in de tweede helft leidt Anderlecht nog altijd met 0-3 en flirten spelers als Albert, Boffin, Versavel en De Wilde met de heldenstatus.

Maar dan voltrekt zich een ommekeer die in Duitsland verder leeft als ‘Het Wonder van de Weser’. Een wending waarop tot vandaag in Anderlecht een taboe rust. Op twintig minuten buigt Werder Bremen namelijk een 0-3 achterstand om in een 5-3 voorsprong. Nooit zal Anderlecht nog zo dicht in de buurt van de eindstrijd van de Champions League komen als in die eerste helft in het drijfnatte Bremen.

Hoe kon het die avond toch zo mislopen en in welke mate zijn twintig jaar na de feiten de wonden geheeld? Voor het eerst sinds die verwenste avond zoeken de hoofdrolspelers naar een verklaring. Belga Sport blikt in deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen terug op een wedstrijd waarin Anderlecht het mooiste met het lelijkste wist te combineren, en die onrechtstreeks ook het einde van het tijdperk Constant Vanden Stock inluidde.
Droom aan diggelen is een documentaire van Luc Kempen en Lieven De Wispelaere.

Over Belga Sport
Belga Sport presenteert dit voorjaar drie nieuwe sportdocumentaires, waarvan Werder Bremen-Anderlecht. Droom aan diggelen de eerste in de rij is. Daarnaast zijn er nieuwe afleveringen over de Ivoriaanse zwarte parels van Beveren in 2001 en over het WK Wielrennen in Yvoir in 1975, dat Roger De Vlaeminck op het lijf was geschreven, maar dat hij toch niet won. Daarnaast zet Canvas dit voorjaar drie straffe herhalingen op het programma: over de start van de carrière van Michael Schumacher in de de Grote Prijs van Spa/Francorchamps in 1991, het roemrijke motorcrossgeslacht Everts en de tumultueuze ontknoping van het WK wielrennen in Ronse 1988 (met de val van Claude Criquelion).

Belga Sport: Werder Bremen-Anderlecht. Droom aan diggelen: op woensdag 9 januari om 20.40 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: