De voorbije week kon de Canvas-kijker via Canvas.be zijn favoriete aflevering van Belga Sport kiezen uit een shortlist van tien. Ruim 20.000 stemmen werden uitgebracht en de keuze van de kijker is gevallen op Jacky Ickx. Een mirakel, één van de allereerste afleveringen uit de reeks van in totaal vijftig. De documentaire wordt als slotaflevering van Belga Sport uitgezonden op woensdag 13 maart om 20.40u.

Op de tweede plaats in de stemming eindigde het verhaal over de bijzondere week van Frank Vandenbroucke in de Ronde van Spanje van 1999. Nog net mee op het podium: de gouden minuut van Frederik Deburghgraeve op de Olympische Spelen van Atlanta, in de zomer van 1996.

Jacky Ickx was ongetwijfeld één van de meest veelzijdige autoracers van zijn generatie. In 1967, amper 22 jaar oud, versierde hij een contract bij de meest prestigieuze F1-renstal: Ferrari. De Brusselaar bood meteen waar voor zijn geld. Hij werd in 1969 en 1970 vice-wereldkampioen en won in totaal acht Grote Prijzen. Dat Ickx tot 1979 in de Formule 1 actief bleef, mag een half wonder heten. Want nog groter dan zijn palmares is zijn overlevingsinstinct. Dertig jaar lang draaide Ickx mee in de waanzinnige wereld van het racen.
Een huzarenstuk, want in de jaren zestig en zeventig loerde de dood achter iedere bocht. De veiligheid van de circuits, de wagens en de uitrusting van de races waren in niets vergelijkbaar met vandaag. Iedere week viel er wel een slachtoffer te noteren. Ickx ontsnapte meermaals in de loop van zijn carrière op miraculeuze wijze aan het noodlot. Als een feniks herrees hij telkens uit de as van dodelijke crashes. ‘Mijn bewaarengel heeft overuren gemaakt’, reageert hij zelf eerder laconiek.

Belga Sport onderzoekt in dit verhaal welke waarheid er schuilgaat achter enkele van de mythes die de gentleman-coureur Ickx omringen: waarom wandelde hij voor de start van uithoudingsrace van Le Mans van 1968 naar zijn auto? Hoe overleefde hij de vuurzee van Jarama? Hielp hij inderdaad Jochen Rindt, zijn verongelukte collega en vriend, postuum aan de wereldtitel? En waarom liet hij een toss over de uitkomst van de Dakarrally beslissen?

Belga Sport zocht de antwoorden bij zijn co-piloot Jackie Oliver, collega Henri Pescarolo, Ferraribaas Jean Todt, mecanicien Giulio Borsari, Nina Rindt, de weduwe van Jochen Rindt, en vele anderen.

Jacky Ickx. Het Mirakel is een documentaire van Jan Antonissen, Bart Matthys en Guillaume Graux. Oorspronkelijke uitzending 26 maart 2007.

Belga Sport – De keuze van de kijker: Jacky Ickx. Een mirakel woensdag 13 maart om 20.40 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: