In een nieuwe reeks afleveringen van de historische serie Beeldgeheimen zoomt Canvas in op belangrijke en tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de 20ste eeuw, zoals de intrede van De Gaulle in Parijs (1944), het bezoek van John F. Kennedy aan Berlijn (1963) en de bezetting van het Tienanmen-plein (1989). Maar de reeks gaat van start met een documentaire over de ramp met de Hindenburg (1937). Op dinsdag 8 januari om 21.35 u.

Beeldgeheimen (Mystères d'Archives) is een reeks documentaires van ARTE over spraakmakende historische gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. De makers gaan telkens op zoek naar onthullende achtergrondinformatie, nieuwe invalshoeken of nooit eerder getoonde archiefbeelden die een nieuw licht werpen op de gebeurtenis.

Aflevering 1: De crash van de Hindenburg (1937) – dinsdag 8 januari
Op 6 mei 1937 explodeerde het Duitse luchtschip Hindenburg bij zijn aankomst in de luchthaven van Lakehurst nabij New York. De Hindenburg was 110 meter lang en helemaal gevuld met licht ontvlambaar waterstof. Het gevolg was dan ook een waar inferno waarbij 36 mensen op het leven kwamen. Bij de toeschouwers die de aankomst van de Hindenburg afwachtten, waren er ook vier cameramannen. Voor hen werd het één van de grootste scoops uit de prille geschioedenis van de audiovisuele nieuwsverslaggeving. Maar wat deden ze daar eigenlijk? En waarom mocht de Hindenburg wel landen in de Verenigde Staten, terwijl hij niet welkom was in Frankrijk en Groot- Brittannië? Dat onderzoekt deze documentaire.

Aflevering 2: De manifestaties op het Tienanmen-plein (1989) – 15.1
In mei 1989 werd het immense Tiananmenplein in het centrum van Peking bezet door studenten. Reportageploegen uit de hele wereld brachten verslag uit van hun vreedzame actie voor meer vrijheid en politieke en democratische hervormingen. Maar in de nacht van 3 op 4 juni werd het plein ‘schoongeveegd’ door troepen van het Chinese leger. Hoe is het zover kunnen komen? Welke politieke krachten gaven daarbij de doorslag en wat waren de gevolgen voor de Chinese bevolkin en hun leiders?

Aflevering 3: JF Kennedy in Berlijn (1963) – 22.1
In juni 1963 brengt de Amerikaanse president John F. Kennedy een bezoek aan het toenmalige West- Duitsland. Tijdens de laatste dag van zijn reis bezoekt hij Berlijn. Daar spreekt hij voor 400.000 mensen en perfect geplaatste camera’s een zinnetje uit dat de geschiedenisboeken zou halen: “Ich bin ein Berliner”. Waarom zei hij dat? En waarom in het Duits? Was het een ingeving van het moment of allemaal goed voorbereid? En waarom nam Kennedy de moeite om in volle Koude Oorlog helemaal tot in Berlijn te reizen?

Aflevering 4: De Gaulle in bevrijd Parijs (1944) – 5.2
Op 26 augustus 1944, kort na de middag, maakt generaal de Gaulle zijn triomfantelijke intocht in Parijs langs de beroemde Champs-Élysées. De hoofdstad van Frankrijk is eindelijk bevrijd! Maar wanneer hij aan de kathedraal van Notre Dame arriveert, breekt een hevige schietpartij los. Een cameraman heeft het hele gebeuren minutenlang vastgelegd op film. Pas onlangs zijn die beelden opnieuw opgedoken. Waarom zijn ze zolang verborgen gebleven? En wat is er daar precies gebeurd op die glorieuze bevrijdingsdag?

Beeldgeheimen : vanaf dinsdag 8 januari om 21.35 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: