BEECH is de muzikale uitlaatklep van artiest/multi-instrumentalist Kristof Souvagie. De Aalstenaar is een kind van de jaren 90. Het geluid van bands als Nada Surf, Yo La Tengo en Pavement nestelde zich permanent in zijn binnenoor, en dat hoor je in zijn muziek: Souvagie schrijft gelaagde, melancholische gitaarpopsongs die graag blijven hangen.

In 2024 keert BEECH terug met de EP Back In December. Souvagie bezingt op de EP thema’s als liefde, vriendschap en het doorbreken van de herkenbare alledaagse sleur. De EP telt vier nummers en verschijnt op vrijdag 2 februari via UhmYeahSure Records, via de digitale platformen en in beperkte oplage op gekleurde cassette. Pre-orders gaan binnenkort van start.

BEECH deelt vandaag alvast de single en het titelnummer Back In December, video incluis. “Back In December is geschreven in december 2020. Ik luisterde in die periode veel naar Elliott Smith, dus zijn invloeden slopen ongetwijfeld in de muziek. Ik ging bijna vader worden en corona veroverde ons land. De warmte en de spanning van het nakend vaderschap in combinatie met de pandemie zorgde voor een heel speciale state of mind die ik heb proberen te vatten in de muziek”, aldus Kristof Souvagie.

BEECH stak de nummers van de EP na corona meteen als tester in de setlists; hierdoor kon de muziek organisch groeien en als een goeie wijn rijpen met de tijd. Door de rusteloze benen van de coronaperiode zijn de songs steviger dan op de vorige releases.

EP Back In December volgt op de debuutplaat Artifact (2021). Radiostations Willy en Radio 1 draaiden de singles van de plaat en de Belgische en Nederlandse pers schreef mooie woorden:

  • “Uiterst charmante gitaarliedjes.” De Standaard
  • "Charmant, rammelend debuut.” OOR
  • "Wanneer BEECH bij de herfst de soundtrack voorziet, valt er geregeld een verklankte zonnestraal tussen je gordijnen door.”Indiestyle

Souvagie schreef en speelde (bijna) alle partijen zelf in, met uitzondering van extra gitaarlijnen door Jan Marcoen (The Leslies, Whisper Party). De nummers werden op verschillende locaties opgenomen met behulp van engineer/mixer Bert Noël. Zoals bij Artifact werd alle artwork verzorgd door Sofia Lorie, de vriendin van Souvagie.

Back in December verschijnt op vrijdag 2 februari via UhmYeahSure Records. BEECH is live een vierkoppige formatie (mét nagelnieuwe ritmesectie). Binnenkort wordt een reeks optredens aangekondigd om de release van de EP te vieren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over