Doe Maar, Gregory Porter, Warhaus, Leyla McCalla, Federspiel, Trio Dhoore, Lenny & De Wespen en Luca Bassanese hadden reeds hun komst naar Festival Dranouter 2017 wereldkundig gemaakt. Vandaag krijgen ze het gezelschap van: Bazart, Het Zesde Metaal, CC Smugglers, Chantal Acda, DAAU, Les Poules à Colin, Skinny Lister en Du Bartàs!

Nieuwe namen

Faut le faire. Met één album en een handvol singles heeft Bazart letterlijk goud in handen. Of hoe moeten we het fenomeen Bazart anders omschrijven? Matthieu Terryn, Simon Nuytten, Oliver Symons en co razen door uitverkochte zalen en arena’s, spelen festivalweides plat, verkopen tienduizenden albums en palmen stormenderhand volledig Vlaanderen en Nederland in met hun dromerige, Nederlandstalige elektropopsongs. En dan hebben we het nog niet gehad over de 5 MIA’s die op hun schouw prijken. Laten we hun zegetocht gewoon verder zetten op Festival Dranouter! Bazart palmt als headliner de Mainstage in op zaterdag 5 augustus.

Wannes Cappelle en Het Zesde Metaal zijn terug van de partij op Festival Dranouter! Hun vierde album ‘Calais’ is een echte groepsplaat geworden, waarbij duidelijk hoorbaar is dat de band ondertussen heel wat kilometers op de teller heeft. De teksten op ‘Calais’ staan bol van het engagement en onderstrepen met verve de tragiek van het alledaagse leven, de muziek graaft dieper dan ooit en de zinderende elektronica is een verrijking voor het muzikale speelveld van Cappelle en co. We ontvangen met veel ‘Liefde’ Het Zesde Metaal voor de vierde keer op Festival Dranouter! Het wordt ongetwijfeld een weer-ga-loze thuismatch!

De Britten van CC Smugglers zijn begonnen als “guerrilla buskers” en werden ontdekt tijdens een tournee van het gelijkgestemde Old Crow Medicine Show. Met hun banjo's, trombones en ukeleles maken ze feestelijke en uptempo tunes, waarin de geest van de Amerikaanse folkmuziek duidelijk te horen is: swing, jazz, country, ragtime en vrolijke bluegrass worden gecombineerd met hedendaagse invloeden als hip hop en en dancehall. Het bracht hen al op festivals als Cambridge, Glastonbury en Rock Werchter, het is met andere woorden dus slechts een kwestie van tijd vooraleer deze band door iedereen aan het hart gedrukt wordt.

Het Antwerpse DAAU – ook bekend als Die Anarchistische Abendunterhaltung – verbaast sinds 1992 de internationale muziekscène met hun muzikale vaardigheid, inventiviteit, aanstekelijke dynamiek en onnavolgbare muziek. Ze brengen een nieuw soort ‘klassiek’, uitgevoerd met een ongewone combinatie van oude instrumenten en de ongenaakbare attitude van een punkband. In 2017 wordt DAAU 25 jaar, en om dat te vieren brengt de band een origineel retrospectief album uit. Rudy Trouvé, de éminence grise van de Antwerpse rock-scène, ging de uitdaging aan om als curator een eigenzinnige selectie te maken uit het waanzinnige DAAU oeuvre. Je begrijpt het al, het wordt een uniek concert in de kerk!

Chantal Acda is van Nederlandse origine maar woont al geruime tijd in België. Haar muzikale levenswandel nam reeds vele gedaantes aan (Sleepingdog, True Bypass en Chacda) en ze maakt eveneens deel uit van bands als Isbells en Marble Sounds. Sinds enkele jaren komt ze naar buiten als artiest onder haar eigen naam en werd ze getekend op het gerenommeerde Glitterhouse Records label. Haar nieuw album heet ‘Bounce Back’ en verschijnt eind april! Live vertolkt ze haar zachte, intieme en kwetsbare songs met een band om u tegen te zeggen, namelijk Alan Gevaert (dEUS) op bas, Gaëtan Vandewoude (Isbells) op gitaar en toetsen, Eric Thielemans op drums en Niels van Heertum op euphonium. Klaar voor een portie verstilde pracht op de Clubstage?

Les Poules à Colin bestaat uit vier dames en een heer – jawel, hij heet Colin – en hebben hun uitvalsbasis in de streek van Lanaudière (Canada). Met veel respect voor het traditionele repertoire geeft het vijftal een eigenwijze interpretatie aan het folkgenre en gaan ze aan de slag met prachtig gearrangeerde folksongs –en melodieën. Hun composities zijn een naadloze mix van Noord-Amerikaanse invloeden, old-time, jazz, folk en de teksten worden hoofdzakelijk in het Frans gezongen. Hemelse stemmen worden prachtig aangevuld met een uitgebreid instrumentarium van gitaar, viool, bouzouki, banjo, mandoline, bas, piano en percussie. Na passages op ondermeer Winnipeg Folk Fest, Vancouver Folk Festival en Celtic Connections is het nu de beurt aan Festival Dranouter!

Het vijfkoppige Zuid-Franse Du Bartàs brengt Occitaanse folk die volop beïnvloed wordt door Marokkaanse klanken en feestelijke Afrikaanse blues. Nogal logisch, want de band opereert vanuit de Languedoc waar je, als de wind goed zit, de Sahara bijna kan ruiken! Terwijl hun melodieën en ritmes uitnodigen om te feesten, leggen hun teksten de verborgen geschiedenis en littekens van hun streek bloot. Geen nood, ook de geneugten van het leven komen volop aan bod. Hun intieme en kleurrijke liederen worden gekenmerkt door samenzang, stevige percussie en de warme klanken van de cuatro, accordeon en de Arabische luit.

Het mantra van het Britse sextet Skinny Lister is overduidelijk verwant aan dat van Arctic Monkeys’ ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’, want overal waar ze hun wervelende – in rum en whisky gedrenkte – melange van gitaren, vocalen en drums loslaten ontstaat er een bangelijk punky folkrock feestje. Ze mogen wat ons betreft ook gerust bestempeld worden als één van de ‘hardest working’ bands die er zijn, de band heeft de laatste jaren zowel getoerd in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten als support act van Dropkick Murphy’s en Flogging Molly! Dit is geen alledaagse folk band, dit zijn The Pogues anno 2017, die met een vleugje welgemeende roekeloosheid jouw favoriete stamkroeg omtoveren tot een dampende Britse pub!

Ticketverkoop

De vroegboek weekendtickets zijn uitverkocht! Vorige week is ook de reguliere ticketverkoop van start gegaan. Naast de gebruikelijke dag, weekend -en combitickets kan je ook een Natuurpunt weekendticket kopen waarbij €5 per ticket integraal naar de werking van Natuurpunt gaat!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Festival Dranouter
Datum: 
4, 5, 6 augustus 2017
Locatie: 
Dranouter

Reservatie:

Meer over