In De neus van Pinokkio gaat Eén vanaf 31 maart tien weken op zoek naar waargebeurde en verzonnen verhalen uit de showbizzwereld. Presentator Bart Peeters krijgt daarbij de hulp van “wijsmakers” Adriaan Van den Hoof en Tine Embrechts. Het is aan het publiek en twee bekende spelers om te achterhalen wat waar is en wat niet.

Er wordt al eens wat verteld over “de sterren”. Weekbladen en kranten staan er vol van en de lezers weten het te smaken. Soms zijn de beweringen waar, maar soms snijdt die waarheid geen hout. Zo gaat het in de wereld van de media: er is een waarheid, maar welke?
In De neus van Pinokkio vertelt Bart Peeters samen met zijn twee wijsmakers verhalen over bekende sterren – die blijkbaar ook maar gewone mensen zijn – en onbekende mensen die bewust of onbewust in de kijker liepen. Bart en zijn wijsmakers leuren met fragmenten uit de oude doos en trekken een blik internationale televisieformats open.

Of het allemaal klopt wat ze vertellen, laten ze over aan twee bekende spelers en het publiek. Zij moeten telkens raden of het de waarheid is die wordt verteld. Per juist antwoord, zowel van het publiek als van de bekende spelers, komt er tien euro in een pot. In een spannende finale speelt de beste speler uit het publiek samen met de beste bekende speler voor de inhoud van de pot. Als ze winnen, gaat de publieksspeler naar huis met het geld. Winnen ze niet, dan schuift de pot door naar volgende week.

Presentator en wijsmakers
Geen betere presentator voor De neus van Pinokkio dan Bart Peeters, die al jaren vol overgave in de wereld van de media ronddartelt.

Hij wordt elke week geflankeerd door wijsmakers Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof, die hem met veel plezier de meest onwaarschijnlijke verhalen aan de hand doen.

De rondes het verhaal
In de ronde Het verhaal toont De neus van Pinokkio een reportage met een onwaarachtig verhaal. De centrale vraag is eenvoudig: is dat verhaal waar of niet?

Dit is ze / dit is'm
In deze ronde duikelt Bart iemand op uit een ver verleden; een onbekende figuur die zich in ieders collectief geheugen heeft gegrift door zijn of haar passage in de media. De rubriek begint met “Hier is ze!” of “Hier is ‘m!”, al komen op dat moment niet één, maar twee mensen op. Ze vertellen beiden dat zij de persoon zijn uit het fragment. Maar wie is de échte?

Ik ben het, nee ik
Dit is ze/Dit is ‘m wordt afgewisseld met de ronde Ik ben het, neen ik. In die ronde staan bekende en onbekende figuren centraal. De twee wijsmakers nemen plaats naast de figuur en vertellen elk een verschillend verhaal over de gast. De vraag is: welke van de twee verhalen is waar? Of zijn ze allebei waar?

De oude doos
In korte filmpjes spelen de twee wijsmakers fragmenten na uit de oude doos. Het gaat om fragmenten die zo onwaarschijnlijk zijn dat je nauwelijks kunt geloven dat ze echt bestaan. Dat is dan ook de vraag: welke van de twee nagespeelde fragmenten bestaat echt?

De televisie stopt nooit
Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een format over. Nationale en internationale televisieformats gaan soms echt ver. In deze ronde toont De neus van Pinokkio fragmenten van twee programma’s. Welke van de twee hebben de wijsmakers zelf verzonnen?

Hit van de week
Veel mensen proberen het, maar het valt weinig mensen te beurt: beroemd worden. Veel zangers en performers opereren net onder de horizon van bekendheid, maar er zitten wel pareltjes tussen. De neus van Pinokkio geeft iedere week aan drie performers de kans om hun ding te komen doen, maar een van die drie acts heeft De neus van Pinokkio zelf in het leven geroepen. Welke?

De finale
De speler uit het publiek die het snelst alle antwoorden juist kon inschatten, vormt in de finale een team met de beste bekende speler. In die finale proberen ze samen de pot te lichten. Lukt dat, dan gaat de onbekende speler met de centen naar huis.

Het spel gaat als volgt: Bart stelt vragen over de brede actualiteit van de showbizz. Hij koppelt er telkens een bewering aan vast. Beide spelers antwoorden “waar” of “niet waar”. Ze moeten beiden vijf juiste antwoorden formuleren in negentig seconden. Als alleen de onbekende speler daarin slaagt, wint die de pot. Als ook de bekende speler erin slaagt, dan wordt de pot verdubbeld en krijgt de onbekende speler dus het dubbele bedrag van de pot.

De neus van Pinokkio: op zondag om 20.25 u. vanaf 31 maart op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: