Derde album van Parijse singer-songwriter verschijnt 8 april

De Parijse singer-songwriter Baptiste W. Hamon presenteert met ‘Boire Un Coup’ een eerste single van zijn aanstaande nieuwe album. De derde langspeler van de americana chansonnier en de eerste release na zijn samenwerking met Barbagallo vorig jaar is getiteld ‘Jusqu’à La Lumière’ en verschijnt op 8 april.

‘Boire Un Coup’ is de openingstrack van het album en kenmerkt de onderscheidende sound die Hamon al een aantal jaren terug heeft aangeboord, een kruisbestuiving van Amerikaanse country en Franse volksmuziek. Hamon schreef het nummer vlak voordat hij naar Bristol vertrok, waar hij voor de opnames van Jusqu’à La Lumière’ ging werken met producer John Parish. "Ik had onverwachts inspiratie, na drie dagen naar Merle Haggard en Kris Kristofferson geluisterd te hebben. Ik hoorde mezelf de melodie neuriën, dacht terug aan bepaalde gebeurtenissen in de afgelopen periode en de eerste woorden voor de tekst dienden zich aan. 'Boire Un Coup' vertegenwoordigt exact m'n gevoel op dat moment: het verlangen om na een jaar van lethargie en somberheid te proosten op het leven. Met een glimlach op m'n gezicht, omringd door de mensen die ik leuk vind."

‘Jusqu’à La Lumière

De opgewekte single is illustratief voor de rest van de plaat. “Op het nieuwe album staan lichtere liedjes dan op mijn eerdere”, zegt Hamon. “Dat was een bewuste intentie vanaf dat ik begon met het schrijven van het songmateriaal. De tweede intentie was om voor de opnames te werken met John Parish.” De Engelse producer deelt met Hamon een voorliefde voor lange reizen en plotselinge muzikale stemmingswisselingen. Parish heeft volgens Hamon met zijn werk voor Dominique A, Sparklehorse, Aldous Harding, Giant Sand en PJ Harvey een aantal cult-albums geproduceerd. “John is echt een genie, hij doet niets over-the-top. Ik wilde uitgeklede arrangementen van de nummers en iets maken dat classy is en sober. Met de steelgitaar, het instrument dat mij verbindt met Amerika, als rode draad.” Parish is op zijn beurt ook enthousiast over de samenwerking met Hamon. “Ik hou van vastberaden artiesten. Zijn ogenschijnlijk tegennatuurlijke mix van chansons en country werkt heel erg goed. Hij heeft echt een eigen stijl en sound ontwikkeld.”

Baptiste W. Hamon en Nederland

Baptiste W. Hamon heeft na de release van debuutalbum ‘L’insouciance in 2017 veel in Nederland gespeeld en veel media-aandacht gehad, waaronder festivals als ESNS, Into The Great Wide Open en TakeRoot en TV-optredens bij De Avondetappe en Vrije Geluiden. Ook rondom het verschijnen van opvolger ‘Soleil, Soleil Bleu’ (2019) waren de kritieken lovend. “Negen verstilde Franse americanachansons van intrigerende schoonheid”, schreef de Volkskrant. Optredens in onder meer Paradiso en op het Once In A Blue Moon festival volgden. Naar aanleiding van de release van ‘Jusqu’à La Lumière’ zal Hamon opnieuw op de Nederlandse podia te zien zijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: