Stan Van Samang wint de Music Industry Award voor Hit van het Jaar voor 'Een ster'

De rockgroep Balthazar is met drie MIA's de grootste winnaar van de negende editie van de Music Industry Awards (MIA’s) die vanavond werden uitgereikt. Stan Van Samang sleepte de felbegeerde MIA voor 'Hit van het jaar' in de wacht voor zijn song 'Een ster'. Oscar And The Wolf en Stromae blijven bevestigen en kapen elk twee MIA’s weg, net als nieuwkomer Tourist LeMC.

De Kortrijks-Gentse groep Balthazar verzilverde wel drie van zijn vijf nominaties en wordt zo de winnaar van dit jaar. Balthazar kreeg een award in de categorie ‘Groep’ en ‘Alternative’, en won – opvallend - voor de derde keer in hun carrière de door de muzieksector uitgereikte MIA voor beste ‘Album’. Elk album dat Balthazar tot nu toe maakte, werd beloond met een MIA.

De Music Industry Awards werden vanavond uitgereikt tijdens een zinderende en kleurrijke live-uitzending op Eén. Het was de negende editie van de awardshow, die terugblikte op het rijk gevulde Vlaamse muzikale jaar 2015.

Twee MIA’s voor nieuwkomer en de stadstroubadour van Antwerpen Tourist LeMC

Nieuwkomer Johannes Faes aka Tourist LeMC, die met zijn debuutalbum ‘En Route’ en grote hits als ‘Koning Liefde’ en ‘ De Troubadours’ zowat iedereen en alle radionetten inpakte, kon twee van zijn vijf nominaties omzetten in felbegeerde MIA’s in de categorie ‘Doorbraak’ en ‘Nederlandstalige artiest’.

Oscar and the Wolf en Stromae blijven scoren

Twee artiesten die zich de vorige jaren tot MIA-verslinders ontpopten, bleven ook dit jaar onklopbaar in bepaalde categorieën.

Zo kroonde Oscar And the Wolf zich tot koning van de pop als winnaar binnen de categorie ‘Pop’. Het concert in het Antwerps Sportpaleis viel duidelijk in de smaak bij de muzieksector, dat hem beloonde met de sector-award voor ‘ Live’. Twee MIA'S nemen ze mee naar huis.

Stromae werd ook beloond met twee MIA's, maar hij kon er dit jaar niet bij zijn. De wereldartiest bewees dat hij incontournable blijft, ook al was hij minder actief in eigen land.

Het publiek beloonde Stromae opnieuw met een MIA voor ‘ Sola man’, terwijl hij van de muziekprofessionals een MIA kreeg voor de even huiveringwekkende als esthetisch verbluffende videoclip voor hitsingle ‘Quand C’est’.

De kersverse bruidegom, die momenteel van een meer dan welverdiende time-out geniet, heeft in totaal ondertussen maar liefst 14 MIA’s in zijn kast staan, een stilaan hopeloos onbreekbaar record.

Christoff ook onklopbaar

Eveneens onklopbaar in zijn categorie bleek Christoff, die al voor de vierde keer een MIA bemachtigde als beste artiest binnen het Vlaams populair genre.

Selah Sue zette één van haar drie nominaties om in één MIA en bleek de populairste vrouwelijke soloartiest van 2015. Dit is al de vijfde keer dat Selah Sue de Mia voor ‘Solo vrouw’ wint.

De jonge Felix De Laet, beter bekend als Lost Frequencies, nam een MIA-award mee huiswaarts voor ‘Dance’ en liet hiermee collega’s en vaste dance-waarden Netsky en de gebroeders Dimitri Vegas & Like Mike achter zich.

Binnen de sectorprijzen was vooral het experimenteel rock-jazz collectief STUFF. succesvol met twee MIA's. Het opvallend artwork van hun eponiem debuut, bestaande uit een unieke houtskooltekening van kunstenaar Rinus van de Velde, werd beloond met een MIA voor ‘Artwork’, terwijl hun opvallende en getalenteerde drummer en enfant terrible Lander Gyselink gelauwerd werd in de categorie ‘Muzikant’.

Ook de bekroonde zangeres en songschrijfster Trixie Whitley ging niet met lege handen naar huis en kreeg de sectoraward voor beste ‘Auteur/Componist’.

Stan Van Samang scoort hit van het jaar met 'Een ster'

De MIA voor ‘Hit van het jaar’, waar kijkers voor konden stemmen vanaf het begin van de award-show, ging uiteindelijk uit naar zanger Stan Van Samang.

Zijn hit ‘Een ster’ werd het meest gesmaakt door de Vlaamse muziekliefhebber. Hij koos deze song uit het repertoire van Christoff tijdens het programma ‘Liefde voor muziek’, maakte het zich eigen en schreef er een waar succesverhaal mee, dat nu dus bekroond wordt met deze prestigieuze MIA.

Will Tura: Lifetime achievement award én Merckx-fiets

Tenslotte werd Will Tura, wiens 75ste verjaardag vorig jaar uitbundig gevierd werd, in de bloemetjes gezet. Hij kreeg een ‘Lifetime Achievement Award’, en dat uit handen van niemand minder dan zijn wielrennersidool en levende legende Eddy Merckx, die hem, uit persoonlijke titel, een fiets van zijn eigen merk bovenop cadeau deed.

Een geëmotioneerde Tura bracht een doorleefde versie van zijn oude hit uit 1969, ‘Het Kan Niet Zijn’, ondersteund door collega-zangers en bewonderaars Natalia, Stijn Meuris, Jasper Steverlinck en Helmut Lotti.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: