David Johnson

Wie aan metal denkt, denkt misschien aan zwarte kleren, duivelse prints en lange haren. Maar BABYMETAL serveert ons een nieuw soort metal, kawaii metal (vertaald “schattige metal”), een kruising tussen J-pop en heavy metal. Dat was ook snel duidelijk op 3 december in 013 te Tilburg, waar je naast de typische metalheads ook fans zag rondlopen uitgedost in een manga outfit die niet zou misstaan op een cosplay wedstrijd.

Het voorprogramma werd verzorgd door Wargasm, die onlangs nog in april te zien waren als opener voor Limp Bizkit. Deze Londense elektronische rockband heeft net een debuutalbum Venom uit. Qua opwarming kan dit wel tellen, want Milkie Way en Sam Matlock beginnen een stevige reputatie op te bouwen als u-metal live band.

Eerlijk is eerlijk, BABYMETAL heeft eigenlijk geen opwarmer nodig. Al vanaf het eerste nummer ‘Babymetal Death’ zit het publiek luidkeels mee te brullen. SU-METAL, MOAMETAL en MOMOMETAL vliegen er meteen in en nemen hun fans mee in hun wondere wereld waar metal gecombineerd kan worden met aanstekelijke dansjes.

Veel ademruimte kreeg het publiek niet, want het eerste nummer werd gevolgd door hits als ‘Gimme chocolate’ en ‘PA PA YA’. Op de achtergrond kleurrijke projecties met o.a. beelden van de Thaise rapper F. Hero, terwijl zijn deel door een geluidsband wordt ingevuld. Een handig trucje om de afwezigheid van gasten op te vangen, wat perfect wordt aangevuld door de dance moves van de 3 dames.

“Distortion” was de volgende hit en had destijds in 2018 hun wereldtournee ingeluid. Het zou dus nog even duren voor de fans hun adem zouden terugvinden want ook “BxMxC”, ‘Maya’ en “Syncopation” zouden volgen. Enkel met “Monochrome” een minimale temporeductie.

Dan even relaxen voor de lieftallige dames, terwijl de strakke bandleden nu de aandacht kregen. ‘Metali!’, een samenwerking met gitarist Tom Morello, werd subliem ingeleid door een kleine solo van ieder bandlid.

Iedereen klaar voor de finale climax met “Megitsune”, “Headbanger” en “Road of Resistance”? Ja hoor, de laatste run van BABYMETAL mocht stomen à volonte, want achteraf kon je immers afkoelen in de winterse toestanden die avond.

Qua muziek kan je ervoor of ertegen zijn, maar BABYMETAL is altijd wel een geweldige show die tot in de puntjes voorbereid is. Enig minpuntje dan…de voorspelbaarheid.

De geweldige stem van SU-METAL, de unieke mix van metal met de theatrale choreografie hebben weer bewezen dat BABYMETAL een eigen maar verdiende plek heeft in metal-land. De bands strakke en perfect uitgevoerde performance, gekoppeld aan een uitstekende affiniteit met het publiek, heeft weerom gezorgd voor een onvergetelijke avond die de fans niet snel zullen vergeten.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Babymetal
Locatie: 
013 Tilburg
Meer over