Samensteller GfK meldt vandaag dat het negende studioalbum van Ayreon bovenaan de verkooplijst binnenkomt. Met 'The Source' slaagt Ayreon er voor de eerste keer in -na twee eerdere top drie noteringen- om de hoogste plek van de Nederlandse Album Top 100 te bereiken.

Arjen Lucassen, het brein achter Ayreon, is verrast: "Wauw... ik dacht dat binnenkomen van niets op nummer 1 in de Album Top 100 was weggelegd voor de Justin Biebers van deze wereld! Wat een eer... Dank aan iedereen die zijn zuurverdiende centjes heeft uitgegeven aan mijn nieuwe progressive metal opera!"

'The Source' is een opwindend nieuw hoofdstuk in de Ayreon-saga, met opnieuw belangrijke rollen voor internationaal gerespecteerde vocalisten als Floor Jansen (Nightwish), Simone Simons (Epica), James LaBrie (Dream Theater), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia) en Russell Allen (Symphony X). The Source is het eerste Ayreon-album dat uitkomt via Mascot Label Group/Music Theories Recordings en vanaf 28 april in de winkels verkrijgbaar.

Rikkert Dahmen, product manager voor Ayreon bij Mascot Label Group, over de binnenkomst in de Album Top 100: "Wat deze nummer 1 extra bijzonder maakt, is dat het meer dan drie jaar geleden is -met Within Temptation's 'Hydra'- dat er een Nederlandse metal-release op die plek stond. Dat zegt veel over hoe uniek 'The Source' is."

'The Source' is lovend ontvangen door de (inter)nationale muziekpers. Hieronder een greep uit wat de Nederlandse muziektijdschriften over het album schrijven:

 • "The Source is opnieuw een meesterwerk" - Musicmaker (5 uit 5 sterren)
 • "Een spectaculair dubbelalbum" – OOR
 • "Ik heb medelijden met de concurrentie, zo die er al is, want deze metal-musical, zoals ik 'm zou willen noemen, is van zeer hoog niveau!" - iO Pages ('Kroonjuweel van de Maand')
 • "Zelfs voor een niet prog-metalfan valt meer dan genoeg te beleven" - Heaven Magazine (9 uit 10 sterren)
 • "Een spannend avontuur" - Lust For Life (4 uit 5 sterren)
 • "Lucassen zelf laat horen een muzikant van wereldklasse te zijn" – Gitarist

"Als ik stil ga staan bij de geweldige prestaties van alle zangers en zangeressen, het indrukwekkende werk van alle muzikanten, bij het concept achter het album en de relatie tussen het concept en de huidige ontwikkelingen in de wereld om ons heen, zijn we minsten drie pagina's verder." - Aardschok ('CD van de Maand')

Het jaar 2017 wordt extra opwindend voor menig Ayreon-fan vanwege een drietal exclusieve optredens die een topcast in september zal geven in Poppodium 013 te Tilburg. Het beste uit twintig jaar Ayreon zal op het podium tot leven gebracht worden door o.a. Floor Jansen, Russell Allen, Damian Wilson (Threshold), Hansi Kürsch, Tommy Karevik, Jonas Renkse (Katatonia), Anneke van Giersbergen en verschillende andere bekenden uit het Ayreon universum. Als kers op de taart mogen de fans ook een speciaal gastoptreden van Arjen Lucassen zelf verwachten tijdens deze live shows. De kaarten voor de Ayreon Universe shows -9.000 in totaal- vlogen in een dag weg. Opnieuw een bewijs dat de magie van Ayreon nog lang niet is uitgewerkt.

AYREON - THE SOURCE

Tracklist CD1

Chronicle 1: The 'Frame

 1. The Day That The World Breaks Down
 2. Sea Of Machines
 3. Everybody Dies

Chronicle 2: The Aligning Of The Ten

 1. Star Of Sirrah
 2. All That Was
 3. Run! Apocalypse! Run!
 4. Condemned To Live

CD2 - Chronicle 3: The Transmigration

 1. Aquatic Race
 2. The Dream Dissolves
 3. Deathcry Of A Race
 4. Into The Ocean

Chronicle 4: The Rebirth

 1. Bay Of Dreams
 2. Planet Y Is Alive!
 3. The Source Will Flow
 4. Journey To Forever
 5. The Human Compulsion
 6. March Of The Machines

Releasedate: 28 april, 2017

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over