Arjen Lucassen is de grondlegger van het muzikale project Ayreon. Het is moeilijk om Ayreon in 1 muzikaal hokje te plaatsen omdat er in hun nummers meerdere stijlen worden gecombineerd, maar het meeste aansluiting is te vinden bij de progressieve rock en heavy metal. Een show van Ayreon kunnen beleven is een unieke ervaring, niet alleen omwille van de show zelf maar ook omdat ze zelden optreden. Er wordt gezegd dat Arjen niet zo graag optredens geeft en daarnaast is het ook een huzaren stukje om alle gastmuzikanten, zangers en zangeressen op 1 podium te krijgen. Arjen heeft namelijk het geluk om voor de albums van Ayreon telkens te kunnen rekenen op fantastische namen uit de Rock- en Metalscene.

Vorig jaar kondigde Arjen Lucassen aan dat hij naar aanleiding van de 20e verjaardag van het album “Into the electric castle” enkele shows zou geven in de 013. Het zijn er uiteindelijk 4 geworden en allemaal uitverkocht. En doordat het zo zeldzaam is dat er wordt opgetreden, kunnen de shows ook rekenen op een grote internationale belangstelling. We leren van Arjen op het einde van de show dat er maar liefst uit 64 verschillende landen mensen aanwezig gaan zijn op deze concerten. Behoorlijk indrukwekkend dus.

“Into the electric castle” is een conceptalbum dat het verhaal vertelt waarbij de teksten zijn gebaseerd op sciencefiction. We zullen mee op avontuur gaan met 8 personages van verschillende tijdlijnen die in een wereld terecht zijn gekomen waar tijd en ruimte geen rol spelen.

Als de show begint krijgen we eerst John De Lancie te horen die de rol van Forever (de verteller van het verhaal) op zich neemt voor deze avond. We worden uitgenodigd om samen met de verschillende personages op avontuur te gaan in the electric castle.

Het podium werd voor de gelegenheid ook omgetoverd tot een kasteel inclusief 2 torens waar zowel de verteller als de artiesten op plaats nemen gedurende de show. Maar ook met een kasteelpoort. Bij de 1e nummers is het telkens spannend afwachten wie er door de poort gewandeld zal komen.

De volgende 8 personages zullen ons meenemen op hun avontuur Into the electric castle:
Fish – The Highlander, Anneke van Giersbergen – The Egyptian, Damian Wilson – The Knight, Edward Reekers – Futureman, Edwin Balogh – The Roman, Arjen Lucassen – The Hippie, Simone Simons – The Indian en Johan Jaycee Cuijpers – The Barbarian.

De show wordt een spannende afvalrace tussen de personages die fantastisch aan elkaar gepraat wordt door Forever. En waarbij we fantastische duels te zien krijgen tussen de verschillende zangers. Maar daarnaast krijgen we ook een geweldige lichtshow en fantastische visuals te zien die het verhaal en de sfeer alleen maar versterken.

Bij Another time, Another space da afsluiter van het verhaal krijgen we alle 22 muzikanten nog eens op het podium te zien. Een daverend applaus kan dan ook niet uitblijven.

Maar meteen na het nummer volgt op het scherm nog een boodschap dat de avond nog niet afgelopen is, maar dat we nog getrakteerd worden op enkele other tales.

  • The Gentle Storm – Anneke van Giersbergen
  • Ambeon – Simone Simons
  • Stream of Passion – Marcela Bovio
  • Guilt Machine – Damian Wilson
  • Kayleigh - Fish
  • Lost in the New Real – Arjen Lucassen

Arjen geeft na zijn nummer nog een korte speech. Hij belooft om ze deze keer wel kort te houden. Alle artiesten worden bedankt om deel te nemen aan dit waanzinnige avontuur. En uiteraard ook het publiek dat uit alle uithoeken van de wereld afgereisd is om deel te kunnen nemen aan deze unieke ervaring die Ayreon echt wel is.

Het laatste verhaal Star One wordt verteld door Robert Soeterboek, Dianne van Giersbergen, Marcela Bovio, Damian Wilson en Jaycee Cuijpers. Hierbij vormt Songs of the Ocean het laatste hoogtepunt van de avond waarbij iedereen nog een laatste keer op het podium verschijnt.

Wanneer Ayreon nog eens een show aankondigt, twijfel dan niet om kaartjes te kopen. Een avond met Ayreon is meer dan een concert, het is een totaal beleving die je moet ervaren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Ayreon
Locatie: 
013
Meer over