Twee laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd als solisten

Met trots stellen we de allereerste Belgische tournee ooit voor van het St.-Petersburg State Symphony Orchestra. Voor het eerst komt het voltallige befaamde symfonische orkest naar Antwerpen, Brugge, Brussel en Oostende. De solisten van de tour zijn Eliane Rodrigues (Oostende en Antwerpen) en Andrej Baranov (Brugge en Brussel). Beiden laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Geschiedenis

Het orkest werd in 1967 opgericht door Leningrads befaamde dirigenten Nikolai Rabinovich, Karl Eliasberg en Edward Grikurov. Tot 1985 heette het orkest "Orchestra of Ancient and Modern Music". In 1985 groeide het orkest uit tot een volledig symfonisch orkest. Gezien de belangrijke rol van het ensemble in de artistieke wereld van Leningrad, werd het orkest verkozen tot Staatsorkest van Leningrad. Vanaf 1985 tot 2004 stond de talentvolle en bekende Russische muzikant Ravil Martynov aan de leiding van het orkest.

In 1988 trad het orkest voor het eerst op in de Spiegelzaal van het beroemde Princes Beloseisky Paleis in het hartje van Sint-Petersburg. Onder de leiding van Ravil Martynov toerde het orkest begin jaren '90 met veel succes in onder meer China, Japan, Duitsland en Mexico.

Van 2004 tot 2007 werd het orkest geleid door Martynovs leerling Petrenko, één van de meest veelbelovende jonge Russische dirigenten die in het orkest zijn eerste professionele successen boekte. Artistiek directeur van 2007 tot 2013 was Alexander Titov. Deze functie wordt nu uitgeoefend door Yuri Serov.

Dirigent Walter Proost benoemd tot Principal Guest Conductor

Onlangs werd de Belgische dirigent Walter Proost benoemd tot Principal Guest Conductor van het orkest. Dit is een functie die nooit eerder door een buitenlander werd ingevuld. Proost werkt reeds geruime tijd samen met het orkest, maar hij was toch verrast door de benoeming.

"Het is mijn taak om onze manier van interpreteren van muziek van bvb Brahms, Beethoven, Mahler, Debussy en Ravel over te brengen naar het orkest. Mozart is geen Tchaikovsky...," zegt Proost.

Daarnaast gaat hij ook op tournee met het orkest waarop dan vooral de Russische klassiekers worden gebracht. "Dat is een verrijking voor zowel het orkest als mezelf," besluit Proost.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Koningin Elisabethwedstrijd
Datum: 
Donderdag 22 oktober 2015
Locatie: 
Elckerlyc, Antwerpen

Reservatie:

Meer over