Goele Bormans

Net zoals de voorgaande jaren kwam Uitgezonderd ook dit jaar met een interactief theaterstuk op de proppen. Na twee edities van Aspe was het dit jaar de beurt aan "Assisen". Zondagmiddag ging in aanwezigheid van genodigden en pers het stuk in première in Theater Elckerlyc.

We bevinden ons in een rechtszaal, niet zomaar één, maar die van Assisen. We worden in en door het verhaal geloodst door de deurwachter (Bert Verbeke). Het publiek is de voltallige jury die gaat beslissen over de schuld of onschuld van Jurgen Casteels (Peter Thyssen). Hij wordt beschuldigd van de moord op Anne Delorge (Mira Delbaen). Anne, beter gekend als "Candy" was op het moment van de moord aan het werken voor haar webcam. In de bewijslast is te zien hoe Candy reageert als de Moordenaar binnenkomt. Maar was de dader wel degelijk Jurgen? Hij was op dat moment aan het werk als klusjesman. Hij pleit onschuldig en blijft beweren dat hij haar enkel maar gevonden heeft. Betty De Schepper (Kadèr Gurbuz), a.k.a. Mira kwam de kamer binnen enkele ogenblikken nadat Jurgen haar vond of vermoorde. Zij waant hem direct de dader. Maar is dat ook zo? Dat wordt bepaald tijdens het proces. Jurgen wordt bijgestaan door zijn advocaat Meester Gilles Colin (Kürt Rogiers). Hij strijdt hard tegen de Procureur des Konings Veerle Durieux (Francesca Van thielen) om de onschuld van Jurgen. Voorzitter van het hof Jef Voorjans (Frans Maas) moet deze twee in goede banen leiden. Als getuigen werden naast Betty ook de vader van het slachtoffer, Robert Delange (Carry Goossens) en de eigenaar van de club Rudi Yarosh (Manu Kersting) opgeroepen.

Na al deze getuigenissen / verschillende bewijsstukken en pleidooien te aanhoren moet de jury beslissen. Is Jurgen Casteels schuldig of niet?

In de voorgaande edities bepaalde het publiek mee wie de moordenaar was. Deze keer was de mogelijke dader reeds opgepakt en moest het publiek beslissen of hij schuldig of onschuldig was. Een moeilijke en zware taak want niemand wil graag een onschuldige laten opsluiten maar wilt ook geen dader vrij laten rondlopen. Om alles in goede banen te leiden duidde de deurwachter (Bert Verbeke) een voorzitter aan in het publiek.

Die persoon kon tijdens de pauze de vragen van de anderen verzamelen onder begeleiding van een politieagent. Bert wist overigens het publiek in zijn ban te houden met het verhaal en speelde zijn rol uitstekend. Het eerste deel werd luchtig gehouden door middel van humor. Het publiek kon nauwelijks zijn lach onderdrukken in deze serieuze rechtzaal. Natuurlijk hielpen de personages van Kadèr en Manu niet echt. Met zulke figuren, heerlijk door hen vertolkt, is het moeilijk serieus te blijven. Carry Goossens daarentegen hield zich eerder ingetogen. Peter Thyssen kroop in de huid van de beklaagde en moest zich proberen in te houden terwijl de anderen hem beschuldigde. Carry en Peter doseerden hun emoties perfect en zette beiden een prachtige vertolking neer. In het tweede deel kwamen vooral Fransesca en Kürt aan het woord. Fransesca moest het publiek overtuigen met haar requisitoir en Kürt met zijn pleidooi. Schuldig of onschuldig. Eén van beide kon maar winnen. Maar wie? Het werd een hevige strijd maar door de speelsheid en het sarcasme tegenover elkaar werd het ook wel fijn om te beluisteren. Het publiek werd er stil van en luisterde aandacht. Frans Maas hield met zijn hamer deze hele bende in bedwang en kreeg met zijn woordspelingen en timing vaak een glimlach op het gezicht getoverd.

Er mag dan wel een scenario geschreven zijn, de cast moest toch een stukje improviseren. De vragen die het publiek tijdens de pauze stelde moesten natuurlijk ook beantwoord worden. Vooral Manu, Kadèr en Frans lieten hierdoor een paar geweldige quotes passeren die al snel werden opgevolgd door hevige lachsalvo’s. De cast maakte er samen met regisseur Frank Van Laecke een prachtige voorstelling van. Een leuk weetje is ook dat Pieter Römer (schrijven van het stuk) hulp kreeg van niemand minder dan strafpleiter Jef Vermassen.

Dat kon ook niet anders in zo'n prachtig decor. De Assisen zaal leek net echt, op elk detail werd gelet. Mooie afgewerkte houten meubels en wanden werden gesierd door klassieke schilderijen. Doorheen het stuk werd het publiek wel een beetje geholpen door de flashbacks. Telkens iemand een verklaring aflegde, zagen we wat er "werkelijk" gebeurd was. Natuurlijk vertelde iedereen zijn eigen waarheid waardoor het publiek zelf moest aanvullen wie de echte waarheid sprak.

Allemaal leuke elementen die het stuk samen alleen maar versterkten. Een dikke pluim voor cast en crew. Wie nog geen tickets heeft zal zich moeten haasten want "Assisen- de webcam moord" is zo goed als uitverkocht! Maar niet getreurd, lukt het je niet een ticket te bemachtigen, volgend seizoen kan je naar de opvolger gaan kijken, nl. "Assisen - de gifmoord" tickets zijn reeds te koop! Tot en met 11 Februari kan u nog terecht in Theater Elckerlyc. Het vervolg kan u in januari 2019 Zien!

Veel kijkplezier!

Tickets en info: www. uitgezonderd.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: